≫ 

Ljuba umrla od korone na pragu bolnice: Dve nedelje se mučila, ni PCR test nisu hteli da joj urade

Ukrajinski lekari tvrde da žrtva nije imala dovoljno simptoma da bude testirana na korona virus

  • 10
Bolnica, korona, koronavirus Foto: Tanjug/AP
Bolnica, korona, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Ljuba Jurčenko (63) preminula je 18. novembra na pragu bolnice u Putivlu u Ukrajini, nakon dve nedelje borbe sa korona virusom u kućnim uslovima. Nesrećnu ženu navodno lekari nisu želeli ni da testiraju, jer nije imala dovoljno simptoma kovida-19.

Kobnog dana Ljuba je došla kako bi je primili u bolnicu jer više nije mogla da stoji na nogama. Nažalost nije dočekala prijem.

- Samo je vrisnula, pala i umrla. Moja draga Ljuba je umrla, i dalje to ne mogu da prihvatim - kaže Olga Bordakova, Ljubina kuma.

Ona kaže da je Ljuba bila bolesna oko dve nedelje. Svaki put kada bi je pozvala Ljuba je govorila da se loše oseća i da joj je temperatura preko 39.

- Međutim, nije ostala bez čula mirisa ili ukusa, nije imala bolove u telu, ali se žalila na malaksalost. Pitala sam je što se ne testira na koronu, a ona je rekla da su joj rekli da nema dovoljno simptoma za test - tvrdi Bordakova.

Na dan smrti trebalo je da joj u bolnici urade skener. Međutim, preminula je kada je stigla ispred klinike.

- Ona je molila da joj urade PCR test i tek su joj ga uradili u ponedeljak. U sredu je već bila na ivici života i smrti. Naglo joj je opala saturacija. Dat je nalog za hospitalizaciju, ali je nije dočekala. Nisu mogli da joj nađu mesto ranije?! Zašto je nisu primili u bolnicu odmah u ponedeljak. Zašto se lekar koji ju je prvo pregledao i otvorio joj bolovanje nije zapitao da bi možda bronhitis, od kog je mislio da je bolovala, do tada već prošao - pita se Ljubina drugarica Svetlana Šalapovalova.

Dr Ala Čižik, koji je pregledao Ljubu ima svoju verziju događaja. Ona kaže da je Hitna pomoć odbila da dođe po pacijenta jer nije imalo mesta u bolnici za nekog kome nije potvrđen korona virus.

Ona tvrdi da je sama pokušavala da joj obezbedi mesto u bolnici, ali bez uspeha.

- U pitanju je pacijent sa hroničnim bronhitisom. Lečila sam je u martu ove godine i sada. Do srede je njeno stanje bilo dobro, saturacija je bila 94. U sredu kada je došla saturacija joj je bila 31. Dok je sedela u ordinaciji skočila je na 50 odsto. Naravno, odmah sam počela da tražim bolnički krevet. Zvala sam i Hitnu pomoć, ali oni su me odbili rekavši da saturacija nije dovoljno niska - tvrdi Čižik.

Ona kaže da su joj iz Hitne poručili da će pacijentkinju preuzeti tek kada joj se obezbedi bolnički krevet.

- Naravno, počela sam da zovem bolnice, niko nije imao slobodno mesto. Zvala sam Konotop, Sumiju i Belopilju, gde rade i moji prijatelji. Potezala sam veze, ali bez uspeha - kaže doktorka.

Ona tvrdi da je izdala elektronski uput za hitnu hospitalizaciju, ali da je Ljuba tada "nestala".

- Žena je izašla na vrata i otišla negde, nisam je ja izbacila. Zvala sam njenu porodicu i objasnila im da je u lošem stanju i da jurim krevet u bolnici. Kako se ispostavilo, ona je sama otišla do bolnice, gde su je odmah uputili na rendgen, koji smo mi uradili dve nedelje pre toga i pokazivao je da ima bronhitis. Onda su joj rekli da joj treba uput za hitan skener. Zvala me je i ja sam dala uput, a posle su me pozvali iz bolnice, posle sat vremena i rekli mi da je umrla - tvrdi doktorka.

Ukrajina već nedeljama bije tešku bitku sa korona virusom i očigledno gubi. Već dve nedelje zdravstveni sistem im je u kompletnom haosu. U bolnicama više nema mesta, a pacijenti umiru usled nedostatka kiseonika.

Video: Ispovest korona pacijenta iz beogradske bolnice

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Geras

    23. novembar 2020 | 23:08

    Imam jedno pitanje za vas novinare.... Zar stvarno mislite da nam nije dovoljno što svakodnevno slušamo samo o koroni... Nego nas zatrpavate informacijjama iz Ukrajine i koje već zemlje... Imate li nešto lepo da napišete.... Sta je više ovo ajd

  • Sneža

    23. novembar 2020 | 23:41

    Zbog ovakvih stvari u normalnim Drzavama sa jasnim zakonima odgovorni idu na robiju. A kod nas dobijaju po 10 000 na platu.

  • Žorž Vea011

    23. novembar 2020 | 23:20

    To se i kod nas desava pa nikom nista

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA