≫ 

Đinping našao način da spase planetu od virusa, hoće li ga podržati ostatak sveta?

Kina je ranije ove godine odobrila upotrebu zdravstvenih uverenja zasnovanih na QR-u

  • 6
Si Đinping Foto: Tanjug/AP

Kineski predsednik Si Đinping zalaže se za stvaranje globalnog sistema praćenja kovida-19, koji koristi QR kodove, kako bi se ubrzanim tempom pratila međunarodna putovanja i poslovanja tokom pandemije korona virusa.

Kina je ranije ove godine odobrila upotrebu zdravstvenih uverenja zasnovanih na QR-u. Sistem, koji koristi elektronski bar kod za čuvanje putne i zdravstvene istorije osobe, pomaže u suzbijanju širenja virusa.

Kod korisnika bude u boji u zavisnosti od potencijalne izloženosti novom virusu. Boje su kao na semaforu, zelena je nasigurnija, zatim žuta i na kraju crvena, piše CNN.

Govoreći na virtuealnom samitu lidera G20 u subotu, Đinping je rekao da je zemljama "kako bi osigurale nesmetano funkcionisanje" svetske ekonomije tokom pandemije potrebna koordinacija jedinstvenog politika i standarda, navodi državna novinska agencija "Xinhua".

- Kina je predložila globalni mehanizam za međusobno priznavanje zdravstvenih sertifikata na osnovu rezultata ispitivanja nukleinskih kiselina u obliku međunarodno prihvaćenih QR kodova. Nadamo se da će se više zemalja pridružiti ovom mehanizmu - rekao je predsednik.

Đinping nije izričito precizirao koju vrstu aplikacije ili sistema QR koda predlaže, niti ko će ih dizajnirati i pokrenuti.

Stayaway Covid , telefon koronavirus, mobilna aplikacija koje prati nove slučajeve COVID Foto: Tanjug/AP

Nekoliko zemalja je uvelo tehnologiju aplikacija za praćenje kretanja građana i potencijalnu izloženost kovidu-19, uključujući Australiju, Japan i Singapur, ali ne postoji koordinacija između siszema i oni su postigli različiti stepen uspeha.

Studija Univerziteta Oksford u aprilu otkrila je da bi 56 odsto stanovništva neke zemlje koristilo aplikaciju za praćenje, ali iste te aplikacije dovele su do zabrinutosti, posebno u zapadnim demokratijama.

Alison Gardner, predavalžč na Univerzitetu Kil, kaže da stanovništvo u Velikoj Britaniji i Francuskoj nije bilo voljno da koristi aplikacije za korona virus kada su njihovi lični podaci čuvani spolja, a ne u telefonu.

S obzirom na to da postoji i sve veća zabrinutost zbog upotrebe kineske tehnologije u osetljivim indutrijama, verovatno bi postojala ozbiljna pitanja o tome kako bi funkcionisao QR sistem koordinisan sa Pekingom.

Ipak, Sjuart Hargrivs, profesor na Kineskom univerzitetu u Hongkongu kaže bi kada bi bile dostupne vakcine protiv korona virusa, trebalo da postoji međunarodni "digitalni zdravstveni pasoš".

- Da bi se putovanje približilo nečemu kao pre, biče potrebna neka vrsta međunarodnog standarda koji bi se lako dobijao, lak za upotrebu i koji šiti privatnost - rekao je.

Šefica Programa za istraživanje biološke bezbednosti na Univerzitetu Kirbi Rajna Makintajr sugeriše da bi centralna baza podataka kojom upavlja SZO ili agencija Ujedinjenih nacija mogla da bude najmanje kontroverzan način za stvaranje aplikacije za praćenje kovida.

Video: Policija upala na korona-žurku u Zagrebu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Neko

    23. novembar 2020 | 15:15

    Prate nas vec preko mobilnih,i ko zna cega jos,sad i ovo.Jer ovo 2036 ili zivim u pogresnoj godini!!?

  • Tadej

    23. novembar 2020 | 14:49

    Da nije sujete nabeđenih "predvodnika sveta", ovo bi bilo rešenje za opšte dobro svetske populacije.

  • Čiča

    23. novembar 2020 | 15:26

    Čipovanje. To je spas.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA