≫ 

Devet australijskih vojnika izvršilo samoubistva nakon otkrivanja ratnih zločina u Avganistanu

Osam muškaraca i jedna žena, starosti od 20 do 50 godina, izvršili su samoubistvo u prethodne tri nedelje

  • 6
Australija vojska

Foto: Tanjug/AP

Devet pripadnika australijske vojske oduzelo je sebi život u poslednje tri nedelje, javio je Daily Mail. Vest o tome objavljena je usred skandala izazvanog nedavnim izveštajem o ratnim zločinima australijskih elitnih trupa u Avganistanu.

Australijske odbrambene snage predstavile su prošle nedelje izveštaj australijskog sudije Vrhovnog suda Pola Brerentona, koji je preporučio istragu protiv 18 vojnika zbog smrti 39 civila između 2005. i 2016. godine.

Prema izvešaju vlasti, osam muškaraca i jedna žena, starosti od 20 do 50 godina, izvršili su samoubistvo u prethodne tri nedelje, što je događaj bez presedana u vojnoj istoriji zemlje,

Iako nema podataka da je iko od pokojnih vojnika imao bilo kakve veze sa pomenutim izveštajem, neki smatraju da bi istraga i preteće izveštavanje medija moglo da bude odgovorno.

Objavljivanje izveštaja izazvalo je široku osudu u Australiji, ali i širom sveta.

Prema izveštaju, većina ubijenih, koji uključuju zatvorenike, poljoprivrednike i druge meštane u Avganistanu, držani su kao zarobljenici kada su ubijeni i zato ih je štitilo međunarodno pravo, prenosi Rojters.

Video: Spaseno 16 dece, uhapšeno 44 muškaraca: Razbijen lanac pedofilije, pronađeni snimci silovanja beba

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Гаргамел

    23. novembar 2020 | 17:08

    Шта су Аустралијске ОДБРАМБЕНЕ снаге радиле у Авганистану ! ? Треба Аустралија да плати Авганистану одштету али не ратну јер рата није ни било, било јф само једностране АГРЕСИЈЕ.

  • Antun pokatoliceni srbin

    23. novembar 2020 | 17:16

    Nece se to desiti kod nemaca,amerikanaca,francuza,engleza I hrvata jos ce ih unaprediti.

  • Putin R.S

    23. novembar 2020 | 20:28

    Tu pricu mogu da progutaju zatucani zapadnjaci, jer sve normalne osobe nece poverovati u ovakve bljuvotine. Poubijali su ih da se ne bi otkrilo ko je izdavao naredjenja. Ko zna koliko ih je ubijeno i koliko vojnika je ucestvovalo. Ovo je samo vrh ledenog brega. Kada bi se otkrilo koliko su Amerikanci, Britanci, Nemci, Francuzi nenaoruzanih civila (zenu i dece) poubijali onda bi se svetu sve bilo jasno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA