≫ 

Bajden izabrao državnog sekretara

Entoni Džej Blinken (58) je bio zamenik državnog sekretara u administraciji Baraka Obame

  • 2
Antony J. Blinken Foto: Tanjug/AP

Izabrani predsednik SAD Džozef Bajden izabrao je Entonija Blinkena za državnog sekretara, saopštio je Bajdenov tim.

Entoni Džej Blinken (58) je bivši zamenik državnog sekretara u admonistraciji Baraka Obame. Tokom Klintonove administracije započeo je karijeru u Stejt departmentu. Blinken je inače dugogodišnji Bajdenov spoljno-politički savetnik, a od 2009. do 2013. godine Blinken je bio Bajdenov savetnik za nacionalnu bezbednost, dok je Bajden bio potpredsednik SAD.

Bajden je najavio za ovu nedelju još nekoliko imena i sve je bliže formiranju kabineta uprkos Trampovom protivljenju da prizna rezultate izbora.

Kako navodi Blumberg, na poziciji savetnika za nacionalnu bezbednost je Džejk Saliven (43), jedan od najbližih saradnika Hilari Klinton i Bajdenov savetnik, to je pozicija u Beloj kući za koju nije neophodna potvrda Senata. Ejvril Hejns biće direktor nacionalne obaveštajne službeAlehandro Majorkas će biti na čelu ministarstva unutrašnje bezbednosti, a Linda Tomas-Grinfild ambasador u Ujedinjenim nacijama.

Entoni Blinken je još jedan zvaničnik Vašingtona dobro poznat Beogradu. On je više puta bio sagovornik predsednika Aleksandra Vučića, iz perioda kada je obavljao funkciju zamenika državnog sekretara u administraciji Baraka Obame, dok je potpredsenik SAD bio Bajden.

Blinken je inače bio i na mestu zamenika savetnika za nacionalnu bezbednost u Obaminoj administraciji.

Radio je u Savetu za Nacionalnu bezbednost i u administraciji Bila Klintona, pre nego što je postao šef osoblja za Komitet za spoljne poslove u Senatu SAD, kada je Bajden bio na čelu komiteta, a kratko vreme radio je i kao savetnik za bezbednost tada potpredsednika Bajdena.

U njegovoj službenoj biografiji stoji da je radio kao zamenik američkog državnog sekretara od 2015. do 2017. godine i zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost od 2013 do 2015. godine u administraciji baraka Obame.

Antony J. Blinken Foto: Tanjug/AP

Takođe, prethodno je radio kao viši zvaničnik u Centru za strateške i međunarodne studije, kao šef osoblja u odboru Senata za spoljne poslove od 2002. do 2008, a bio je i član predsedničke tranzicije Obama - Bajden od novembra 2008. do januara 2009. godine. Od 2009. do 2013. godine Blinken je bio zamenik pomoćnika predsednika i savetnik potpredsednika za nacionalnu bezbednost.

 

Od 1994. do 2001. godine bio je član Saveta za nacionalnu bezbednost, a u periodu od 1994. do 1998. radio je kao specijalni pomoćnik predsednika Saveta i viši direktor za pisanje govora. Od 1999. do 2001. bio je specijalni pomoćnik predsednika Saveta zadužen za evropska i kanadska pitanja.

Do 2008. godine radio je kao direktor osoblja u američkom Odboru za spoljne poslove pri Senatu da bi tada radio kao član tima za tranziciju Obame i Bajdena.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hmm

    23. novembar 2020 | 18:57

    Voda sa česme iz vodovoda ima čudan ukus danima. A ja se osećam kao vanzemaljac. Nervoza me uhvatila da ni bromazepam ne pomaže. Moji prijatelji se isto tako osećaju!?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA