≫ 

Zabrinjavajući podaci: Od izbijanja pandemije korone došlo je do povećanja porodičnog nasilja

Efikasne mere za sprečavanje nasilja protiv žena moraju biti deo obnovljenih restriktivnih mera

  • 3
Zlostavljanje, nasilje Foto: Shutterstock

Generalni sekretar Saveta Evrope Marija Pejčinović Burić izjavila je uoči Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama da je od izbijanja pandemije korona virusa došlo do povećanja broja slučajeva porodičnog nasilja.

- Dok većina ljudi ostaje u kućama i uz kompjutere zbog novih restriktivnih mera širom sveta, čujemo dosta o seksualnom uznemiravanju, raznim oblicima uhođenja ljudi, slanju poruka sa eksplicitnim sadržajem, lažima i raznim oblicima onlajn nasilja, pokazala je studija UN koja se odnosi na prava žena -  napisala je Pejčinović Burić uoči Međunarodnog dana koji se obeležava sutra, 25. novembra.

Jedno od naših najvažnijih načela na kojima počiva Savet Evrope je sprečavanje i borba protiv nasilja nad ženama i porodičnog nasilja, dodala je Biruć, a navodi se u saopštenju Saveta Evrope.

- Imamo otvorene linije 24 sata, imamo ljude koji su tu da savetuju žene i osobe koje trpe porodično nasilje. Spremni smo brzo da reagujemo i da damo policijsku zaštitu - dodala je ona.

Pejčinović Burić zaključuje da su restriktivne mere veliki izazov, ali da ne smeju nikako da doprinose nasilju nad ženama i decom.

- Efikasne mere za sprečavanje nasilja protiv žena moraju biti deo obnovljenih restriktivnih mera. Pristup servisima za podršku i bezbednost, kao što su sigurne kuće, moraju biti suštinske. Imali smo neke kreativne solucije u nekim zemljama ove godine, recimo, da dozvolimo žrtvama da putuju besplatno na sigurna mesta, ili tokom lokdauna smo ih uz pomoć nekih apoteka ohrabrivali da se javljaju, da usvajaju pravila koja su naučili - prenela je Pejčinovic Burić.

Video: Snimak koji je uznemirio Banovo brdo: Kod pijace dvojica muškaraca navodno prebijaju ženu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miloš

    24. novembar 2020 | 08:15

    Mislim da ste preterali... Ako je ko ugrožen to su muškarci. Izađite na ulicu i vidite šta ste napravili, od dvadeset muškaraca dvojica su muškarci ostali su neki mutanti žene. Strašno. Ps. da ne zaboravim po parkovima samo muškarci sa decom, rođendani takođe... da ne pričam dalje, inače sam protiv nasilja nad bilo kim pa i protiv psihičkog maltretiranja muškog roda. Pozdrav svima.

  • Sta je

    24. novembar 2020 | 08:50

    Sa ekonomskim nasiljem nad građanima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA