≫ 

Šokantne slike iz Pariza: Policija na silu izbacila migrante iz kampa, bačen suzavac, radile palice

450 izbeglica je postavilo šatore na Trgu Republike u znak protesta zbog prisilne demontaže migrantskog kampa nekoliko dana ranije u Sen Deniju, predgrađu Pariza

  • 6
Policija rasterala migrante u Parizu Foto: Profimedia/Zuma Press

Francuska policija je preko noći na silu uklonila privremeni izbeglički kamp u srcu Pariza i sukobila se sa migrantima i aktivistima.

Vlada zemlje zahteva zvanično objašnjenje od pariske policije zbog nasilne intervencije njenih pripadnika nad izbeglicama.

Ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanin naredio je istragu nakon što su se "šokantne fotografije" nasilnog sukoba proširile na društvenim mrežama.

Policija rasterala migrante u Parizu Foto: Profimedia/Zuma Press

On je naredio i policiji da podnese potpun izveštaj svojih akcija, prenosi BBC.

Policija je poslata da rastera skup nakon što je dobrotvorna organizacija Utopija 56 rekla grupi od 450 izbeglica da postave šatore na Trgu Republike u znak protesta zbog prisilne demontaže migrantskog kampa nekoliko dana ranije u Sen Deniju, predgrađu glavnog grada.

Na društvenim mrežama su se pojavili snimci na kojima se vidi kako policija rasteruje migrante i uklanja šatore, dok je neke na silu izvukla iz njih.

Migrantima su podršku pružili aktivisti, koji su uzvikivali: "papiri za sve, smeštaj za sve", kada je došla policija.

Policija je upotrebila i suzavac i jurila ljude po ulicama, a neki su i pretučeni palicama.

Navodno su napadnuti i neki novinari, iako su policiji pokazali legitimacije.

Pariski humanitarci danas pokušavaju da pronađu privremeni smeštaj za izbeglice koje su sinoć prisilno izbačene iz improvizovanog kampa kod pariskog Trga Republike, preneo je AP.

Direktorka Lekara bez granica u Francuskoj, Korin Tor, potvrdila je da su policajci prevrtali šatore sa izbeglicama, tukli ih palicama i šutirali sve koji su se opirali.

Na društvenim mrežama su osvanuli video snimci na kojima se vide aktivisti koji viču i pokušavaju da spreče policajce da nasilno izbacuju izbeglice iz šatora, a Korin Tore tvrdi da je više ljudi zatražilo lekarsku pomoć od Lekara bez granica.

Ova nasilna policijska intervencija dogodila se uoči najavljenog glasanja u francuskom parlamentu o nacrtu novog zakona kojim bi se proširila policijska ovlašćenja, a policija dodatno zaštitila, između ostalog i od objavljivanja snimaka na kojima se vide policajci koji vrše nasilje.

Video: Sukobi na protestima u Poljskoj, više uhapšenih

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Зоки

    24. novembar 2020 | 14:01

    Тако треба и код нас

  • Marko

    24. novembar 2020 | 14:52

    I treba, da npr mi iz Evrope tako emogriramo u muslimanske zemlje i na glavnom trgu razapnemo satore dobili bi metak u celo. Stop islamizaciji Evrope!

  • Tig

    24. novembar 2020 | 14:10

    Neko dodje iz pm i misli da ometa javni red i mir.Na primer u Kini bi moguce ukljucili tenkove i pregazili sve sto ometa put.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA