≫ 

Broj umrlih od korona virusa prešao 50.000 u Francuskoj, Makron najavio za vikend popuštanje mera

- Moramo da učinimo sve što je moguće kako bi izbegli treći talas - kazao je Makron

  • 0
Francuska Marsej, kovid bolnica korona virus

Foto: Tanjug/AP

Francuska će narednog vikenda početi da olakšava mere protiv širenja korona virusa kako bi do Božića prodavnice, pozorišta i bioskopi mogli da budu ponovo otvoreni i građani provedu praznike sa svojim porodicama, izjavio je večeras francuski predsednika Emanuel Makron.

Makron je u televizijskom obraćanju naciji rekao da je najgori period drugog talasa u Francuskoj prošao, ali i da će ugostiteljski objekti morati da ostanu zatvoreni do 20. januara, kako bi se izbeglo izbijanje trećeg talasa, javlja "Reuters", a prenosi Tanjug.

- Moramo da učinimo sve što je moguće kako bi izbegli treći talas, da učinimo sve kako bi izbegli treći lokdaun - rekao je Makron.

Makron je rekao i da će vakcinacija, najpre najosetljivijih grupa stanovništva, početi krajem decembra ili početkom januara.

Restriktivne mere koje su francuske vlasti u većim gradovima uvele sredinom oktobra, nisu dale očekivane rezultate u obuzdavanju pandemije korona virusa, nakon čega je 30. oktobra uveden strogi lokdaun, koji je ipak manje restriktivan nego onaj uveden između 17. marta i 11. maja, dodaje "Reuters".

Broj preminulih premašio 50.000

 

U Francuskoj je broj preminulih od posledica koronavirusa premašio je danas 50.000, ali broj novih slučajeva i hospitalizovanih naglo je opao u vreme kada mere zaključavanja na nacionalnom nivou ulaze u četvrtu nedelju.

Francusko Ministarstvo zdravlja prijavilo je danas 9.155 novoobolelih od korona virusa, čime je ukupan broj slučajeva porastao na 2,15 miliona, prenosi "Reuters".

U ponedeljak, kada su podaci o broju novoobolelih obično niski zbog kašnjenja u prijavi novih slučajeva vikendom, zabeleženo je 4.452 novih slučajeva, dok je u utorak prošle nedelje registrovano 45.522 novih slučajeva.

Video: Pretrpane bolnice u Francuskoj i snimci koji lede krv u žilama

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA