Nekad su imali jednu od najviših stopa obolelih, sada iskorenjuju virus: U čemu je tajna?

Singapur je odmah nakon Kine zabeležio prve slučajeve

  • 1
Singapur Singapur / Foto: Pixabay

Singapur je nekada imao najvišu stopu obolelih od kovida-19 u jugoistočnoj Aziji. Međutim, nakon što je u utorak prijavio 14 dana bez novih lokalnih slučajeva, rekavši da je ugasio poslednje žarište zaraze u radničkom domu, smatra se da je iskorenio virus.

Krcati domovi u kojima žive mladi, slabo plaćeni radnici, uglavnom iz Bangladeša, Indije i Kine, ranije ove godine bili su epicentar širenja virusa o ovom gradu-državi.

I dok Singapur nije prijavio nijedan slučaj dve nedelje, mali broj zaraženih slučajeva slivao se iz inostranstva, ali oni su odmah izolovani, rekle su vlasti.

Singapur je bio jedna od prvih država koje su zabeležili slučajeve korona virusa izvan Kine, gde se virus najpre pojavio, 23. januara. Zabeleženo je više od 58.000 slučajeva, ali gotovo svi zaraženi su se oporavili, a stopa smrtnosti najniža je na svetu sa samo 28 umrlih, prenosi Jutarnji.

Većina slučajeva zaraženih u Singapuru pojavila se u radničkim smeštajima. Vlasti su tamo nametnule strogi karantin, zbog čega su ih kritikovala udruženja za ljudska prava. Međutim, i dalje je bilo potrebno dosta meseci kako bi se obuzdala žarišta čak i kad je broj zaraženih u široj zajednici bio nizak.

U utorak je Singapur prvi put utvrdio da nema novih žarišta zaraze širom zemlje od početka pandemije.

Kad su u aprilu bile u porastu dnevne zaraze, država-grad imala je najviše slučajeva zaraze u jugoistočnoj Aziji. Slučajevi u Indoneziji i Filipinima otad su zasenili brojke koje je beležio Singapur.

Singapur je morao da uvede karantin na dva meseca kako bi zaustavio širenje bolesti u aprilu. Iako se život vratio u relativnu normalu otad, ostalo je obavezno nošenje maski i stroga pravila o distanci, dok granice zemlje ostaju uglavnom zatvorene.

Video: Pelemiš: Maske i na otvorenom, neće imati ko da nas leči. Pooštrićemo mere ako se ne budu poštovale

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PRC

    25. novembar 2020 | 10:18

    I dok oni izoluju strance mi šiptarima dozvoljavamo da ulaze na ličnu kartu i posle se pitamo zašto?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA