≫ 

Putin još nije primio rusku vakcinu protiv korone, iako njegova ćerka jeste pre par meseci: Zašto?

Vest da Putin još uvek nije uzeo vakcinu stigla je istog dana kada su iz Gamaleja instituta objavili nove informacije o vakcini, ocenjujući da je efikasna, jeftina i laka za transport

  • 2
Vladimir Putin

Foto: Tanjug/AP

Ruski predsednik Vladimir Putin još uvek nije vakcinisan protiv korona viriusa, mesecima nakon što je objavio da je ruska vakcina Sputnjik V "prva odobrena vakcina na svetu", kao i da ju je primila njegova ćerka.

Kremlj je u utorak rekao da Putin ne može da primi vakcinu koja još nije završila poslednju fazu ispitivanja, iako je ona već data nekim ruskim zdravstvenim radnicima na prvoj liniji borbe, nastavnicima i nekolicini najviših zvaničnika.

- Predsednik ne može da primi vakcinu koja nije overena - rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov tokom razgovora sa novinarima.

Peskov nije objasnio razliku između "overena" i "odobrena", ali je dodao da "masovna vakcinacija još uvek nije počela".

- Naravno, šef države ne može da učestvuje u vakcinaciji kao dobrovoljac - objasnio je Peskov na pitanje zašto ruski lider do sada nije dobio rusku vakcinu protiv Kovid-19, prenosi CNN.

Peskov je rekao da bi ispitivanja trebalo uskoro da se završe i da će Putin obavestiti ljude o svojoj odluci da li će primiti vakcinu "ako smatra da je to potrebno".

Vest da Putin još uvek nije uzeo vakcinu stigla je istog dana kada su iz Gamaleja instituta objavili nove informacije o vakcini, ocenjujući da je efikasna, jeftina i laka za transport.

Naime, oni su rekli da analiza podataka dobijenih 28 dana nakon prve doze i sedam dana nakon druge doze sugeriše da je vakcina Sputnjik bila 91,4 posto efikasna u sprečavanju infekcija.

U saopštenju se navodi da su istraživači identifikovali 39 potvrđenih slučajeva kovid-19 među dobrovoljcima - 31 u placebo grupi i osam među onima koji su primili vakcinu. U studiji je učestvovalo 18.794 volontera.

U odvojenom saopštenju Gamaleja je rekla da će jedna doza njihove vakcine koštati manje od 10 dolara na međunarodnom tržištu, što je, kako su rekli, "dva ili više puta jeftinije od mRNA vakcine sa sličnim nivoom efikasnosti“.

Vakcina od dve doze i vakcinacija biće besplatni za ruske građane, dodaje se u saopštenju.

Moderna i Fajzerova vakcina su mRNA vakcine.

Rusija je još saopštila da vakcina može da se čuva na temperaturi od dva do osam stepeni Celzijusovih.

Putin, sa 68 godina, spada u visokorizičnu grupu. Ispitivanja vakcine za prvu grupu dobrovoljaca od 60 i više godina započela su 28. oktobra, saopštila je ruska državna nova agencija TASS.

Video: Ovako izgleda proizvodnja vakcine protiv korone

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dex

    25. novembar 2020 | 11:31

    68 na papiru.... Izgleda bar 10 god mlađe.... Generalno svi političari su "očuvaniji" nego običan svet...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA