≫ 

Hongkong u "četvrtom talasu", u Japanu rekordni brojevi, ali to je "kap u moru" u odnosu na Zapad

Odgovor azijskih zemalja na kovid je brz i drastičan: neke su testirale milione posle samo nekoliko slučajeva, a neke odmah zatvorile gradove

  • 0
Korona virus, covid 19, mapa sveta, planeta Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Zima polako stiže u Evropu, ali i u delove Azije. Širom regije mnoge zemlje i gradovi koji su prethodno držali korona virus pod kontrolom, sada beleže porast infekcija. Ipak, porast broja obolelih u Aziji samo je "kap u moru" u odnosu na Zapad, a evo i zašto.

Prošle nedelje je dnevni broj obolelih u Japanu porastao na najviši nivo od početka pandemije, prešavši 2.000 slučajeva pet dana zaredom.

U Južnoj Koreji takođe je došlo do porasta infekcija od relativnog zatišja krajem septembra i početkom oktobra do preko 300, što je najviše od kraja avgusta.

Hongkong je u međuvremenu saopštio da se nalaze u "četvrtom talasu" korona virusa, nakon što su se pojavila nekoliko klastera. Broj slučajeva na dnevnom nivou je "eksplodirao", a u četvrtak je zabeleženo 80 novoobolelih, prenosi CNN.

Hongkong korona Foto: Tanjug/AP

Čak i u Kini, koja je poznata po svom pristupu "nulte tolerancije" protiv korona virusa, došlo je do sporadičnih slučajeva u brojnim gradovima - od Šangaja i lučkog grada Tjencina do Unutrašnje Mongolije.

Iako je porast slučajeva u Aziji doveo do oštrijih mera u susret praznicima, čini se da je ipak "kap u moru" u poređenju sa drugim talasom korona virusa u SAD i Evropi.

SAD su u subotu prešle 12 miliona - što je porast više od milion slučajeva za manje od nedelju dana. U Evropi je došlo do pada u odnosu na vrhunac početkom novembra, ali je i dalje broj dnevnih slučajeva veći od 100.000.

Poređenja radi, prestonica Južne Koreje, Seul, sa populacijom od oko 10 miliona stanovnika, prijavila je 382 slučaja u utorak, dok je okrug Los Anđeles prijavio 3.692 slučajeva - skoro 10 puta više.

Brz odgovor

Odgovor na pandemiju u Kini bio je brz i drastičan. U nedelju uveče međunarodni aerodrom u Šangaju Pudong izvršio je iznenadno testiranje u garaži za više od 17.000 članova osoblja, nakon nekoliko slučajeva među radnicima koji utovaruju prtljag.

U Tjencinu su vlasti testirale 2,6 miliona stanovnika za tri dana nakon pet slučajeva. U Unutrašnjoj Mongoliji, grad koji se graniči sa Rusijom je delimično zaključan i svi njegovi stanovnici su testirani zbog samo dva slučaja.

Zbog porasta slučajeva u Hongkongu, dugo očekivani "vazdušni balon" između Hongkonga i Singapura je odložen - manje od 24 sata pre nego što je trebalo da bude lansiran.

Šema bi omogućila vazdušno putovanje bez karantina između dva azijska čvorišta, u nastojanju da podstakne poslovna putovanja i turizam.

Južna Koreja je u ponedeljak proglasila "vanredni period" u Seulu do kraja godine. Kapacitet javnog prevoza smanjen je za 20 posto posle 22 sata i zabranjeno je okupljanje više od 10 ljudi. Grad će takođe sprovoditi redovna ispitivanja koronavirusa na oko 40.000 radnika i korisnika bolnica za negu i dnevnih centara.

U Japanu je prošle nedelje objavljeno "maksimalno upozorenje" nakon rekordnog broja dnevnih infekcija.

U SAD i Evropi, gde se svakodnevni slučajevi povećavaju na desetine hiljada, traženje kontakata izgleda ne samo nemoguće, već i uzaludno. Virus je toliko raširen da je vladama ostalo malo preostalih alata za suzbijanje epidemija, osim ponovnog nametanja blokada - što je izazvalo reakcije i proteste.

Prerano ublažavanje restrikcija

Ali nisu važne samo mere koje se sada uvode. Uspeh Azije u suzbijanju korona virusa rezultat je višemesečne dosledne politike, temeljne primene i javne saradnje.

Tokom relativnog predaha od infekcija tokom leta, zemlje u Aziji su držale granice zatvorenim, a na mnogim mestima javnost je i dalje nosila maske za lice i držala socijalnu distancu.

U Evropi, nakon nekoliko meseci blokade, mere su ublažene i ljudi su pojurili na letnji odmor.

Upravo oni su okrivljeni da su doveli do porasta infekcija u zemljama koje su u velikoj meri bile pošteđene u prvom talasu, kao što su Grčka i Hrvatska, ali i da su doneli virus nazad u svoje zemlje.

Dejvid Nabaro, izaslanik SZO za korona virusa, rekao je da, za razliku od Evrope, Azija nije prerano ublažila mere.

On je upozorio da bi Evropa mogla da se suoči sa trećim talasom početkom 2021. jer su vlade propustile šansu da izgrade neophodnu infrastrukturu tokom letnjih meseci i spreče drugi talas.

Video: Posle smene od 12h, medicinska sestra uputila jaku poruku: Nema nas dovoljno, na izmaku smo snaga

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA