Tri prsta uvis i dobro prepoznatljiva maskota: Zašto je žuta patka simbol masovnih protesta?

Žute patke prvi put su se u Bangkokou pojavile prošlog utorka kada su demonstranti došli do sedišta policije. Taj dan je ujedno bio i dan sa najviše nasilja na protestu

  • 1
Tajland protest Foto: Tanjug/AP

Od kada su u julu ove godine započeli protesti na Tajlandu na kojima se zahteva sklanjanje premijera Prajuta Čan Oča i reforma monarhije, demonstranti su usvajali različite simbole kao zaštitni znak. Od raznih maskota, do pevanja tajlandske verzije pesme iz mjuzikla "Jadnici", do kostima dinosaurusa i uzdizanja tri prsta uvis. Poslednja u nizu je žuta patka. Međutim, ona je postala više od samo obične maskote, a demonstranti je donose u narazličitijim varijanatama - u vidu gume za bazen, ukrasa na glavi i kapama.

Nekoliko medija citiralo je pojedine učesnike protesta koji tvrde da je ova patka na naduvavanje prvo iznesena na ulicu kao šala. Međutim, ima onih koji kažu da ona predstavlja ruganje vladi i monarhiji, navodi "Indian Express".

Sve je prešlo na viši nivo nakon što je tajlandska vlada pokušala da razbije proteste, odnosno nakon što su se njihove akcije intenzivirale.

Prema pisanju "Reutersa", žute patke prvi put su se pojavile prošlog utorka kada su demonstranti došli do sedišta policije u Bangkoku. Taj dan je ujedno bio i dan sa najviše nasilja na protestu.

Demonstranti su ova patke na naduvavanje koristili kao štitove pošto je polivija počela da ih poliva vodenim topovima.

Odakle inspiracija?

Neki posmatrači tvrde da su demonstranti inspiraciju pronašli kod holandskog umetnika Florentijna Hofmana, odnosno u seriji njegovih skulptura "Plutajuća patka" koje su prikazane na egzibicijama širom sveta, uključujući u Hongkongu, Bakuu i Sidneju.

Nakon nekoliko nedelja pošto je sve postavljeno u Hongkongu u maju 2013. godine, kineska vlada je počela da cenzuriše sve što je na internetu sadržavalo termin "velika žuta patka" nakon što su aktivisti počeli da prikazuju patke aludirajući na čuvenu fotogafiju nastalu 1989. godine na Trgu Tijananmen, na kojoj čovek stoji ispred niza tenkova. Od tada je ova neobična stvaričica postala simbol protesta širom sveta.

Na primer, tokom 2016. godine kada su demonstranti u Brazilu zahtevali opoziv predsednice Dilme Rusef pojavile su se maskote žute patke.

Njih je bilo i na protestima 2017-2018 u Rusiji na kojima se, između ostalog, tražila i ostavka predsednika Vladimira Putina.

I prošle godine ih je takoše bilo na protestu u Hongkongu.

Sa Tajlanda svakog dana pristižu brojne fotografije masovnih protesta čiji je simbol takođe ovaj predmet.

Video: Sukobi na protestima u Poljskoj, više uhapšenih

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Globalno

    25. novembar 2020 | 23:36

    Zato što cia stoji iza žute patke u celom svetu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA