Iran oslobodio australijsku naučnicu u razmeni zatvorenika: Bila u jednom od najgorih zatvora

Ugledna profesorka je osuđena na 10 godina zatvora zbog špijunaže 2018, a poslednje mesece provela je u jednom od najopasnijih zatvora na svetu, u kom su silovanja redovna pojava

  • 0
Kylie Moore-Gilbert profesorka zatvor Iran

Foto: Tanjug/AP

Kajli Mur-Džilbert, britansko-australijska naučnica koja je provela u iranskom zatvoru više od dve godine zbog optužbi za špijunažu, oslobođena je u okviru razmene zatvorenika za trojicu Iranaca.

Mur-Džilbert (33), predavač na katedri za bliskoistočne studije Univerziteta u Melburnu, uhapšena je u Iranu 2018. godine, a prošle godine je proglašena krivom i osuđena na 10 godina zatvora.

Ona se u izjavi zahvalila australijskoj vladi i drugima koji su se borili za njenu slobodu, a prethodne dve godine opisala je kao "dugo i traumatično iskušenje", prenosi Tanjug.

Rekla je da je njen odlazak iz Irana bio "gorko-sladak" uprkos nepravdi kojoj je bila izložena. Dodala je da je u Iran došla kao prijatelj i da iz te zemlje odlazi sa istim takvih osećanjima, prenosi CNN.

- Imam samo poštovanje, ljubav i divljenje prema velikoj državi Iran i njegovom srdačnom i hrabrom narodu - navela je Mur-Džilbert u saopštenju koje je objavila australijska vlada.

Iranska agencija YJC javila je da je njeno oslobađanje deo dogovora o razmeni zatvorenika za trojicu iranskih biznismena koji su uhapšeni u inostranstvu zbog kršenja američkih sankcija Iranu.

Australijski premijer Skot Morison rekao je da oslobađanje naučnice predstavlja "čudo".

Kylie Moore-Gilbert profesorka zatvor Iran

Foto: Tanjug/AP

- Uvek sam verovao u čuda i zahvalan sam za ovo. Da vidimo kako Kajli stiže kući. Ona je izuzetno inteligentna, jaka i hrabra žena, Australijanska koja je prošla kroz iskušenje koje možemo samo da zamislimo - rekao je Morison.

Nedavno prebačena u jedan od najgorih zatvora na svetu

 

Da podsetimo, profesorka, inače stručnjak za Bliski istok s diplomom sa Univerziteta Kembridž, skoro dve godine provela je u teheranskom zatvoru Evin, a onda je pre par meseci prebačena u udaljeni pustinjski zloglasni zatvor.

Dve godine je spavala na podu, bila je u samici i u nekoliko štrajkova glađu, a navodno je i pretučena jer je pokušala da uteši nove zatvorenike tako što im je dodavala beleške i pisala po zatvorskim zidovima.

Kylie Moore-Gilbert profesorka zatvor Iran

Foto: Tanjug/AP

Ne mogu ništa da jedem. Osećam se bez nade. Nemam telefonsku karticu kojom bih mogla nazvati. Pitala sam zatvorske službenike da mi je daju, ali nisu. Poslednji put sam nazvala roditelje pre mesec dana - rekla je nedavno profesorka u telefonskom pozivu.

Izolovan i pretrpan zatvor Karčak ima jednu od najgorih reputacija u zemlji. Pre par meseci je američki Stejt department naveo da su u Karčaku nasilje, mučenje, silovanje i nedostatak medicinskih usluga redovna pojava.

Kylie Moore-Gilbert, Kylie Moore Gilbert

Foto: Tanjug/AP/The Modern Middle East

Početkom ove godine objavljeno je niz njenih krijumčarenih pisama u kojima detaljno opisuje život u zatvoru koji uključuju mesece u samici i nedostatak hrane, lekova i novaca za kupovinu ličnih predmeta.

- Osećam se kao da sam napuštena i zaboravljena. Nevina sam žrtva - napisala je.

Ona je dodala da je odbacila ponudu da špijunira iransku vladu, iako bi tada bila oslobođena iz zatvora.

Nisam špijun. Nikada nisam bila špijun i nemam interesa da radim za špijunsku organizaciju u bilo kojoj zemlji. Kad napustim Iran, želim da budem slobodna žena i da živim slobodnim životom, a ne pod senkom iznude i pretnji - rekla je.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA