≫ 

Beba umrla 10 dana pred prvi rođendan: Roditelji posle 20 godina dobili istinu i izvinjenje

Mala Elizabet je puštena iz bolnice, a onda za manje od nedelju dana preminula

  • 1
Elizabeth Dixon Printskrin: BBC

Vlada Velike Britanije izvinila se porodici Elizabet Dikson zbog "mučne i šokantne serije grešaka" koje su dovele do njene smrti pre 20 godina.

Nalazi istrage koji su nedavno objavljeni označavaju najnoviju fazu u rešenoj i odlučnoj dvodecenijskoj borbi Elizabetinih roditelja Ane i Grema Diksona, nakon što su oktrili propuste kod zdravstvenog sistema, policije i drugih insistucija, piše BBC.

- Cela stvar nam je oduzela previše života - kaže Grem (62), inženjer elektrotehnike.

Ana (57) tvrdi da je sada svaki pogled na policijski automobil ili slika na televiziji vrate na loše uspomene.

- Razmišljamo o tome svaki dan - kaže ona.

Par iz mesta Čerč Krukam u Hempširu ima enciklopedijsko znanje o datumima, mestima i imenima iz poslednjih 20 godina.

Elizabet je rođena prevremeno u 32. nedelji u bolnici u Sariju u decembru 2000. godine.

Ana kaže da je njena beba bila uznemirena i da je izgledala užasno, ali da je roditeljima rečeno da je njihova ćerka dobro.

Međutim, lekari nisu primetili da novorođenče ima povišen krvni pritisak.

"Katastrofalna greška"

Kada je Elizabet imala dve nedelje, lekari su sa zakašnjenjem primetili problem i odlučili da je prebace u londonsku bolnicu u Grejt Ormondu gde joj je krvni pritisak odmah i spušten.

Prema tvrdnjama doktora Malkolma Kultharda, pedijatra koji je pregledao slučaj, ovo je bila katastrofalna greška.

- Ukoliko joj nije bio mozak oštećen od izuzetno visokog pritiska, gotovo sigurno bi joj bio od načina na koji je brzo premeštena u drugu bolnicu - naveo je on.

Bebi je dijagnostifikovan neuroblastom, redak, ali ne i fatalni kancer.

Elizabet je zadobila teško oštećenje mozga i bila joj je potrebna trahealna kanila.

Deset meseci kasnije prebačena u drugu bolnicu u blizini Vinčestera, uoči njenog povratka kući sa danonoćnom negom.

Lokalni zdravstveni zvaničnici uveravali su roditelje da će devojčica imati svu potrebnu negu i obezbeđeno osoblje. Međutim, manje od nedelju dana nakon što je stigla kući, Elizabet je umrla.

Ruka, beba Foto-ilustracija: pixabay.com

Sumnje

Dežurna sestra te noći u decembru 2001. godine probudila je Anu i Grema uz reči: "O moj Bože, Lizi".

Ana je očajnički pokušala da spasi ćerku, ali ona nije reagovala. Odvezena je u bolnicu, a tamo je proglašena mrtvom deset dana pred svoj prvi rođendan.

Ana i Grem su vraćeni kući držeći mrtvu ćerku u kolima doktora Majkla Totenborna, koji je bio odgovoran za njenu negu. U vozilu je bila i Džojs Aburim, medicinska sestra koja je provela noć sa bebom i koja je sa porodicom putovala u bolnicu.

Ana kaže da kada su stigli kući, savetnik je samo rekao da izađu iz automobila.

- Nije izašao sa nama iz automobila i pomogao nam sa mrtvom ćerkom. Ostavio nas je na prilazu. Bila je to noćna mora. Strašno iskustvo - kažu oni.

Ana i Grem su odmah bili sumnjičavi prema Aburim, a ubrzo nakon što su se vratili kući, potvrdili su se njihovi najgori strahovi.

Ana je uzela kanilu koju je Elizabeta koristila, podigla je prema svetlosti i videla da je zapušena.

Istraga

Doktor Tetenborn je insistirao na tome da je Elizabet umrla prirodnom smrću od posledica raka i da nije bilo potrebe za autopsijom ili istragom. Ipak, Diksonovi, koji su tada podizali drugu ćerku Dženifer, nisu odustali.

Iako jeste pokrenuta istraga, 2006. godine je odlučeno da se ne mogu podizati optužnice. Policija je tražila stručno mišljenje i to lekara koji je radio u bolnici gde je lečena Elizabet, a njegov zaključak je bio da se prirodni uzorci ne mogu u potpunosti isključiti.

Policijska istraga je konačno dovela do mrtvozornika koji je zaključio da je smrt nastupila zbog zagušenja kanile. U to vreme sestra Aburim nije imala iskustva sa brigom o deci ili promenom kanile.

Uprkos ovom napretku, Ana i Grem su i dalje mislili da istina nije u potpunosti otkrivena. Njihova istraga je nastavljena što je 2011. godine dovelo do toga da Ana bude uhapšena i pretražena.

Smatrajući da je maltretirala policajca koji je istražio slučaj 2005. godine, policija ju je odvela u stanicu gde je bila zadržana više od deset sati.

Nikada nije podignuta optužnica, a policijska taktika naterala ih je na kraju i da priznaju da je Ana nezakonito privedena.

Tek 2014. godine pokrenuta je zajednička istraga NHS Engleske i Komisije za kvalitet nege, ali se zvanični engleski sistem brzo povukao.

Godinu dana kasnije, zadašnji ministar zdravlja Džeremi Hant naredio je nezavisno ispitivanje.

Vladina istraga iz 2017. godine pokazala je da su greške u lečenju male Elizabete bile "šokantne i užasavajuće". U izveštaju doktora Bila Kirkapa navodi se da su neki od umešanih u slučaj "bili izuzetno neiskreni".

Video: Potresno! Policajac jedva spasao bebu koja se gušila, majka čupala kosu u nemoći

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA