≫ 

U ovoj državi 28 dana nema novog obolelog od korone: To se smatra pragom za iskorenjivanje virusa

Takođe, nemaju nijedan aktivni slučaj korona virusa

  • 9
Melburn Australija Viktorija korona virus

Foto: Tanjug/AP

Australijska država Viktorija, koja je nekada bila žarište kovid-19 u zemlji, već 28 dana nije prijavila nijedan novi slučaj bolesti, što je prag za koji se obično smatra da znači iskorenjivanje virusa iz zajednice.

Viktorija takođe više nema nijedan aktivni slučaj bolesti otkako je poslednji pacijent oboleo od kovid-19 optušten iz bolnice ranije u toku ove nedelje, prenosi Rojters.

Druga država po veličini u Australiji u avgustu je zabeležila 700 novih slučajeva zaraze u jednom danu, najviše od početka pandemije, dok je aktivnih slučajeva bolesti bilo blizu 8.000.

Širenje virusa zaustavljeno tek nakon što su uvedene mere karantina koje su na snazi bile preko 100 dana, kada je oko pet miliona ljudi koji žive u Melburnu bilo zatvoreno u svojim domovima.

Mere karantina usporile su ekonomski oporavak Australije od prve recesije u poslednje tri decenije koju je izazvalo zatvaranje preduzeća u martu.

Smanjenje broja novih slučajeva dovelo je do ukidanja mera socijalnog distanciranja u državama širom Australije.

Tasmanija je poslednja država Australije koja je u petak otvorila granice za stanovnike Viktorije. Ovo ostrvo zatvorilo je granice još u martu.

Zvaničnici Australije tvrde da će dugoročni povratak na uobičajeno stanje obezbediti samo efikasna vakcina protiv kovid-19.

Australija je postigla dogovor o nabavci četiri vakcine, a vlada planira da kupi 33,8 miliona doza. Najviše nade se polaže u vakcinu kompanije "AstraZeneka", a koja se već proizvodi u zemlji.

U Australiji je do danas zabeleženo skoro 28.000 slučajeva kovid-19, što je znatno manje nego u mnogim drugim razvijenim zemljama. Od posledica bolesti preminulo je 905 pacijenata, a više od 90 odsto smrtnih slučajeva zabeleženo je u Viktoriji.

Video: Možda jedino mesto na planeti koje je odolelo koroni i nalazi se u našem komšiluku

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • aaa

    27. novembar 2020 | 08:52

    Navodno bio je dosta jedan slucaj korone da se svugdje prosiri, navodno, a kako da se iskorijeni sve ijedan slucaj korone da se ne siri, danas nema novih slucajeva dok se narod pocne kretati eto ispocetka sve, cemu smisao da nas zatvarate, cas pustite , pa opet zatvarate

  • Rajko

    27. novembar 2020 | 09:39

    Sve se vrti oko vakcine. Samo je pitanje koliko će ona biti efikasna i dali će ostavljati neke posledice.

  • Jasmina

    27. novembar 2020 | 10:08

    Nema vecanja,zasedanja,tipovanja...jednostavno karantin za sve i tacka

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA