≫ 

Sve je spremno da Fajzerove vakcine krenu ka zemljama: Čuvaju se u 6,8 tona leda po letu

Fajzer je dizajnirao posebne kofere sa suvim ledom kako bi izbegao klimatizovane kontejnere za prevoz

  • 8
Oksfordska kovid vakcina, korona Foto: Tanjug/AP

Američka aviokompanija Junajted erlajns počela je u petak sa pripremama za brzu distribuciju Fajzerove vakcine protiv korona virusa tako što je organizovala čarter letove.

Kako navodi “Wall Street Journal”, sve je spremno da vakcine “polete”, te se samo čeka odobrenje regulatornih tela da "daju zeleno svetlo" cepivu.

Kompanija Fajzer napravila je plan da se vakcina brzo preveze širom sveta kada dobije odobrenje od Administracije za hranu i lekove (FDA) u Sjedinjenim Američkim Državama, odnosno ukoliko ustanove u drugim zemljama daju “zeleno svetlo” za ovaj lek.

Pored toga, Fajzerov plan uključuje skladišta sa hlađenjem na lokacijama gde se vakcina “sastavlja”, a to su centri u Kalamazuu (Mičigen), Pursu (Belgija), Plezent Preri (Viskonsin) i Karlsrue (Nemačka). Takođe, očekuje se da vakcina bude izvezena sa 12 kargo letova i 100 teretnih vozila na dnevnom nivu.

Međutim, kako prenosi američki list, Fajzer je odbio da prokomentariše ulogu aviokompanije Junajted erlajns.

Prema nezvaničnim informacijama, Junajted erlajns navodno planira kargo letove između Međunarodnog aerodroma u Briselu i vazdušne luke O'her u Čikagu kako bi bili podrška za distribuciju vakcine.

Više leda nego inače

Američki list tvrdi da je kompanija tražila dozvolu da avioni na letovima ponesu više suvog leda nego što je to obično dozvoljeno, kako bi se održale ekstremno niske temperature za transport Fajzerove vakcine.

Federalna uprava za avijaciju saopštila je da će dozvoliti kompaniji Junajted erlajns da nosi 6.800 tona leda po letu, što je pet puta više nego što je inače propisano. Nadležni, inače, zabranjuju toliku količinu leda zbog mogućeg curenja ugljen dioksida, kao i to što obično fali oprema za praćenje stanja supstance.

Fajzer je dizajnirao posebne kofere sa suvim ledom u kojima se na hladnom čuvaju vakcine, kako bi se izbegli veći klimatizovani kontejneri koji se koriste pri transportu, što dodatno povećava fleksibilnost kada je reč o brzom isporučivanju cepiva.

Video: Vučić: Vakcine moraju da budu registrovane, tada će naša Agencija za lekove dati dozvolu za kupovinu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • lim😊

    28. novembar 2020 | 07:55

    I našem lepom srpskom jeziku su vakcine a ne cepiva!

  • sale

    28. novembar 2020 | 08:07

    O boze opet neko djubre iz amerike

  • Blok

    28. novembar 2020 | 08:00

    Samo lud čovek po mom mišljenju moze da dozvoli da mu ovo smeće ubrizgaju u telo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA