≫ 

Englezi prvi u Evropi počinju sa vakcinacijom protiv korone: Imunizacija kreće već 7. decembra?

Distribucija vakcine, na kojoj rade Fajzer i BioNTech SE, počeće nekoliko sati posle autorizacije

  • 20
Koronavirus vakcina Foto: Tanjug/AP

Velika Britanija trebalo bi da postane prva zemlja zapadne Evrope koja će odobriti vakcinu protiv kovida 19, a očekuje se da odobrenje stigne u roku od nekoliko dana, piše Fajnenšel tajms.

List navodi da će distribucija vakcine, na kojoj rade Fajzer i BioNTech SE, početi nekoliko sati posle autorizacije, citirajući neimenovane vladine zvaničnike.

Prve vakcine mogle bi da budu upotrebljene u borbi protiv korona virusa već 7. decembra, prenosi list citirajući dobro obavešten izvor.

BioNTech je nemačka start-ap kompanija koja radi sa američkim farmaceutskim gigantom Fajzerom. Velika Britanija je naručila 40 miliona doza proizvoda koji se sastoji iz dve doze, koji je, prema preliminarnim podacima, efektivan više od 95%, u prevenciji bolesti.

Vakcine treba da odobri Evropska medicinska agencija do kraja Bregzit tranzicije, 31. decembra. Međutim, britanska Regulatorna agencija za medicinu i lekove može privremeno da da odobrenje, kada postoji hitnost, što je sada slučaj.

BioNTech i Fajzer su posle treće faze ispitivanja, u koju je bilo uključeno 43.000 ljudi, datume moguće dostave vakcine poslali i Kanadi, Japanu i Australiji.

Britanska vlada je nagovestila da će koristiti sličan postupak odobrenja za vakcine koje razvijaju AstraZeneka i Oksfordski univerzitet.

Video: Vučić: Vakcine moraju da budu registrovane, tada će naša Agencija za lekove dati dozvolu za kupovinu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pera

    28. novembar 2020 | 21:03

    Englei su iovako zamleceni. Nasta ce izgledati tsk posle vakcine. Nemci njima dali prednost. Testiraju svoju vakcinu na Englezima 🤣🤣🤣

  • sin od pileta

    28. novembar 2020 | 20:53

    Kada vise stize kod nas? Da zavrsimo ovu nocnu moru

  • Ajoj

    28. novembar 2020 | 20:51

    Neka hvala.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA