≫ 

Gori Francuska: Na ulicama desetine hiljada ljudi, palili, lomili sve oko sebe

Organizatori protesta tvrde da je bilo preko pola miliona učesnika, dok vlasti taj broj procenjuju na oko 150.000 ljudi

  • 26
Demonstracije u Parizu Protesti u Francuskoj Foto: Tanjug/AP

U Parizu su usred masovnih protesta izbili nasilni sukobi sa paljenjima. Protesti su izbili protiv policijske brutalnosti i nacrta zakona, koji bi zabranio snimanje policajaca "u određenim okolnostima", nakon što se pojavio video kako policajci tuku crnog muzičkog producenta.

Hiljade ljudi okupile su se u subotu protiv kontroverznog zakona u više od 70 francuskih gradova.

Organizatori protesta tvrde da je bilo preko pola miliona učesnika, dok vlasti taj broj procenjuju na oko 150.000 ljudi, piše RT.

Protesti tokom dana bili su mirni, međutim u ranim večernjim satima izbili su sukobi u više gradova.

U Parizu je izbio haos. Policija je bila prinuđena da upotrebi suzavac i vodene topove nakon što su maskirani demonstranti zasuli policajce kamenjem.

Na brojnim video-snimcima se vidi kako demonstranti razbijaju vozila i izloge.

Takođe su palili i automobile.

U jednom trenutku, demonstranti su zapalili ulaz u francusku centralnu banku, dok su se vatrogasci trudili da dođu do mesta događaja ulicama blokiranim policijskim ogradama, improvizovanim barikadama i zapaljenim otpadom.

Sporadični sukobi sa manjim grupama nastavili su se i tokom noći, dugo nakon što je većina demonstranata napustila proteste.

Na ulicama je bilo na stotine policajaca u punoj opremi.

Oni su jurili demonstrante sporednim ulicama, boreći se da obuzdaju nemire.

Iako nije bilo jasno koliko je demonstranata povređeno u sukobima, lokalni mediji izvestili su da je najmanje 37 policajaca zadobilo povrede širom Francuske, dok je izvršeno najmanje 46 hapšenja.

Demonstranti su izrazili bes zbog nacrta zakona o javnoj bezbednosti, koji je ove nedelje odobrio donji dom parlamenta.

Kontroverzni član 24. zakona pokušava da zaštiti policajce od uznemiravanja i zabranjuje snimanje policajaca na dužnosti i deljenje njihovih slika na društvenim mrežama sa "namerom da nanesu štetu".

Kritičari kažu da se tim zakonom krši novinarska sloboda i da će se koristiti za zastrašivanje onih koji žele razotkriti policijsku brutalnost i druge prekršaje.

Jedan takav incident ove nedelje postao je virulan nakon što su se pojavili snimci na kojima se vidi kako je francuska policija tukla i rasno zlostavljala crnca, očigledno zbog toga što nije nosio masku za lice.

U celoj zemlji održano je 70 protesta zbog kontroverznog zakona o bezbednosti, koji bi ograničio deljenje snimaka i fotografija policije tokom akcija.

Video: Eskalirale demonstracije u Parizu: Gori fasada centralne banke

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Гаргамел

    29. novembar 2020 | 09:11

    Треба људима дати оружје а као што је неко већ у претходном коментару написао нека им и главе секу ... и Французи су то радили по читавом свету.Хоће да забране снимање полиције а одобравали су терористичке нападе на нашу полицију и војску.

  • Зоран

    29. novembar 2020 | 09:42

    Француском одавно више не владају Французи, већ имигранти углавном исламске вероисповести. Иза насилних демонстрација углавном стоје управо имигранти под лажним плаштом заштите демократије, а циљ им је уствари разједање државе изнутра. Француска и велики број западних земаља сада плаћају данак што су дозволили неконтролисано усељавање.

  • Mad Max

    29. novembar 2020 | 08:53

    Francuska je vazda bila kolevka demokratije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA