≫ 

Australija gori, živa stigla do 45 stepeni: U Sidneju rekordna novembarska temperatura

U drugim delovima Australije su takođe izmerene veoma visoke temperature vazduha, vatrogasci u Novom Južnom Velsu bore sa sa više desetina divljih požara

  • 2
Sidnej vrućina Australija

Foto: Tanjug/AP

U Sidneju je danas zabeležena rekordna novembarska temperatura vazduha od 40 stepeni Celzijusa, a najniža temperatura izmerena tokom noći iznosila je 25,4 stepeni Celzijusove skale.

Zbog toga je vatrogasna služba u Novom Južnom Velsu izdala upozorenje i zabranu paljenja vatre u gotovo svim delovima istoka i severoistoka države, preneo je BBC.

U drugim delovima Australije su takođe izmerene veoma visoke temperature vazduha, vatrogasci u Novom Južnom Velsu bore sa sa više desetina divljih požara, a slična situacija je i u državama Južna Australija i Viktorija.

U južnom delu Australije je takođe vrelo, pa je u Port Augusti i Kuber Pediju juče zabeleženo 46 Celzijusevih stepeni, preneo je "Gadrijan".

U Adelejd Hilsu proglašen je ekstremni rizik od šumskog požara.

U petak je severno od Adelejda šumski požar uništio 650 hektara rastinja.

Sidnej vrućina Australija

Foto: Tanjug/AP

Državna vatrogasna služba savetovala je sve u rizičnim okruzima da sprovedu planove o šumskim požarima i prate situaciju.

U gradu Kuber Pediju, u severnom delu Južne Australije, gde je temperatura juče dostigla 46 Celzijusevih stepeni, oko dve trećine stanovnika živi u podzemnim zemunicama.

U državi Novi Južni Vels temperature su u zapadnim i priobalnim oblastima prešle 40 Celzijusovih stepeni.

Video: Peščana oluja paralisala Australiju, užasni prizori narandžastih gradova

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA