≫ 

Australijanci besni na Peking zbog jednog tvita, hitno traže izvinjenje: Kinezi im odgovorili

Premijer Australije kazao je da bi Kina "trebalo da se stidi zbog ove objave"

  • 2
Australija, australijska vojska Vojska Australije optužena za ratne zločine u Avganistanu, Foto: Tanjug/AP

Ministar spoljnih poslova Kine Žao Liđijan odbio je pozive premijera Australije Skota Morisona da se izvini zbog objave na Tviteru, u kom je zvaničnik Pekinga implicirao da bi australijska vlast trebalo da se izvini zbog navodnih ratnih zločina u Avganistanu.

Morison je zahtevao do kineske vlade da se izvini i skloni sa Tvitera “neumesnu objavu” na kome se vidi fotomontaža australijskog vojnika kako reže grkljan detetu u Avganistanu dok drži ovcu. Liđijan je napisao da je šokiran “ubistvom avganistanskih civila i zatvorenika od strane australijskih vojnika” i tražio da odgovaraju za to.

Liđijang je reagovao na izveštaj posle četvorogodišnje istrage u vezi sa ponašanjem pripadnika Vojske Australije u Avganistanu. Uz to, ispod fotografije je napisano “Ne plašite se, dolazimo da vam donesemo mir!”.

Odnos između dve zemlje zategnuti su dodatno zbog trgovinskih sukoba i pandemije korona virusa, a premijer Australije izjavio je da bi kineska vlada “trebalo da se stidi ove objave”, prenosi “Guardian”.

- Ovo je lažna slika i užasna klevena bačena na naše sjajne odbrambene snage koje čine i muškarci i žene. Nema sumnje da postoje tenzije u odnosima između Kine i Australije, ali ovo nije način da se sa njima bave na ovakav način - kazao je Morison.

Međutim, očigledno da od izvinjenja, za sada, neće biti ništa. Porparolka ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjiang samo je dodatno dodala “ulje na vatru”.

- Neku australijski vojnici počinili su ozbiljne zločine u Avganistanu. Detalji su šokantni . Postoje svedočanstva da su muškarci i dečaci streljani sa povezom na očima, dok su im grkljani rezani - kazala je Čunjiang tokom razgovora za tv ABC News, prenosi “News.com.au”.

Postoje priče da kako su dvojici 14-godišnjih dečaka prerezani grkljani, a regrutima je naređeno da ubiju zatvorenike u vežbi koja predstavlja incijaciju i zove se "blooding". Ove zločine osudila je međunarodna zajednica - dodala je ona.

Video: Avganistan: NATO konvoj pogođen u Kabulu, četvoro mrtvih, devetnaestoro povređenih

(Telegraf)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dg

    30. novembar 2020 | 12:28

    Ispade da je manji problem raditi zločine nego pričati o njima. Licemjerje.

  • СУ

    30. novembar 2020 | 13:18

    Шта Хаг ћути? Ћути Брисел?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA