≫ 

Baba Mariji (101) korona ništa ne može: Tri puta bila zaražena, preživela i "špansku groznicu"

Marija Orsinger je celog života bila odličnog zdravlja, a uvek je govorila da je jedna stvar zaslužna za to

  • 0
Baba, baka, starica, starački dom

Ilustracija, Foto: Pixabay.com

Marija Orsinger, žiteljka Ardene u Italiji koja je napunila 101. godinu u julu, već je tri puta bila zaražena korona virusom, ali se uprkos tome oseća dobro.

Kako prenose svetski mediji, njoj je prvi put otkriven korona virus u februaru, kada je pandemija napravila pravi haos u Italiji.

- Mama je bila u bolnici, ali doktor mi je rekao da niko od starijih pacijenata ne podnosi ovu bolest kao ona. Ona zapravo nije imala ni povišenu temperaturu, a mogla je samostalno da diše. Međutim, dva meseca kasnije, ponovo je testirana i opet je bila pozitivna na koronavirusa - kazala je je jedna od njenih ćerki za list “La Provincia di Sondrio”.

Kada je u septembru drugi talas virusa pogodio Apenine, Orsinger je ponovo bila u bolničkom krevetu. Prema rečima njenih bližnjih, ovoga puta je imala blagu groznicu i lakši oblik bolesti COVID-19.

- Mama je provela 18 dana u bolnici. Doktori i medicinske sestre zvali su nas svakog dana i bili su iznenađeni kako podnosi bolest - kazala je Marijina druga ćerka, Ines.

“Baba Marija”

 

Orsinger je na neki način postala jedan od omiljenih likova u bolnici, čak je dobila i nadimak “baba Marija”. Kako kažu zaposleni u ovoj bolnici, ova mala žena krhkog izgleda je pokazala da ima “gvozdeni karakter” i nikada se ni na šta nije žalila. Pošto je na sledećem testu bila negativna na koronavirus, puštena je iz bolnice i vratila se u dom za stare u kom živi već šest godina.

- Prošle nedelje dobili smo poziv i rečeno nam je da je majka ponovo bila pozitivna na koronavirus. Ovoga puta je samo zaražena, nije imala simptome i oseća se dobro. Nije izgubila ni apetit, ali ne možemo da je posetimo zbog pravila. Naravno, radujemo da se da ćemo uskoro moći da je vidimo - kazala je Ines.

Preživela i “špansku groznicu”

 

Marija Orsinger rođena je u 21. jula 1919. godine u jeku pandemije “španske groznice” koja je navodno odnela najmanje 50 miliona života.

Tokom Drugog svetskog rata se udala i kasnije rodila šestoro dece, a takođe je prihvatila dvoje dece iz supružnikovog prvog braka. Kako navodi italijanski list, “baba Marija” je tokom celog života bila odličnog zdravlja. Prema rečima njene dece, ona je smatrala da je rad najbolji lek za čoveka. Jedini zdravstveni problem koji joj je pravio nedaće poslednjih godina jeste što ne čuje, prenose RIA Novosti.

Tokom pandemije koronavirusa, italijanski doktori su u nekoliko navrata zabeležili slučajeve ponovnog zaražavanja koronavirusom. Međutim, eksperti ne mogu da isključe ni mogućnost da su testovi davali nepouzdane rezultate, te se kod nekih pacijenata dešavalo da imaju toliko malu količinu virusa u organizmu da test to nije detektovao.

Nije jedina

 

Marija, međutim, nije jedina starija žena koja je uspela da se izbori sa koronavirusom u Italiji. Naime, Ada Zenuso (103) je, takođe, preživela špansku groznicu i dva svetska rata, a iz bitke sa koronom izašla je kao pravi heroj.

Video: Baka Nevenka, koju je ćerka napustila, dobila najlepše iznenađenje za rođendan

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA