≫ 

"Korona je zavera elita koje hoće da ukinu Boga": Poruke verske radio stanice, koju slušaju milioni

U programu „Radio Marije“ se čuje da je pandemija zapravo zavera elita koje hoće da ukinu Boga. Ovaj katolički italijanski radio sa ograncima u čitavom svetu je mala imperija za sebe – na njih uticaja nema ni Vatikan

  • 8
Radio, radio stanica, studio

Foto: Pixabay

Virus korone je rezultat bezbožničke zavere? Ta teza se već čula od visokih zvainčnika Katoličke crkve, ali nju i dalje slušaju milioni slušalaca talasa „Radio Marije“. Direktor i sveštenik Livio Fancaga u jutarnjoj emisiji objašnjava svoje viđenje kako je došlo do pandemije: „Za mene je ta epidemija kriminalni projekat koji nameće elita čitavog sveta kako bi stvorila svet bez Boga.“

Politika i mediji koji svi govore isto su deo te đavolske zavere, kaže taj radijski voditelj u svešteničkoj odori, prenosi DW.

Moglo bi se pomisliti da je to još jedna od zaumnih teorija. Međutim, ona nije na nekom medijskom rubu, već u programu koji svakog dana sluša milion i po Italijana. „Radio Marija“ ima frekvencija širom zemlje kao i javni servis RAI. „Marija“ je megafon ekstremno konzervativnih katolika u Italiji, ali i faktor političke moći u toj zemlji.

Milioni evra od „dobrih katolika“

 

Ovo nije tek običan radio, objašnjava novinar Fabio Tonači, već „pravi medijski koncern“ koji godišnje okreće milione evra. Za list La Republika je Tonači dobio uvid u godišnje bilanse „Radio Marije“.

- Tu se okreće preko 20 miliona evra. Većina novca se koristi za održavanje goleme tehničke infrastrukture za 874 frekvencija u zemlji - kaže Tonači.

„Radio Marija“ je prisutna i na internetu i proizvodi sadržaje za društvene mreže. Tonači ne može da jamči da je reč o samo 20 miliona evra koji se vide u poslovnim knjigama. Jer „Radio Marija“ je u međuvremenu čitava mreža istoimenih stanica širom sveta i gotovo je nemoguće da se otkriju sve veze među tim radio-stanicama koje sežu od Brazila do Indonezije.

A najveći deo prihoda dolazi putem novčanih poklona slušalaca, kaže Tonači.

- Razgovarali smo s bivšim saradnicima 'Radio Marije'. Oni svedoče o čitavim vrećama pisama u kojima su uplatnice, ali i novčanice. Tipičan slušatelj 'Radio Marije' je usamljena starija žena. A ona će pre ili kasnije otvoriti novčanik i odazvati se pozivu na milodar koji se objavljuje skoro svakog sata.

Italijanska „Radio Marija“ je i veleposednik. Zvanično se vodi kao vlasnik preko 70 nekretnina koje je skoro sve dobila na dar od vernih slušalaca. Teško je reći koliko o svemu tome zna – ili želi da zna – poreska uprava.

„Da vam sve objasnim...“

 

„Radio Marija“ je nastala još 1986. kao malena stanica parohije u Erbi u blizini jezera Komo. Tako je to bilo nekoliko godina dok u taj radio nije ušao novac Emanuela Ferarija, svojevrsnog kralja sira mocarele, a redakciju je poveo Fancaga. Program je mešavina molitvi, pouka o Bibliji, crkvene muzike koja seže od gregorijanskog peva pa do šlagera.

Ali jednom na dan radio-sveštenik objašnjava slušaocima stanje u svetu. Tu govori ono što misli i o abortusu, homoseksualcima, migrantima ili islamu. I za budućeg američkog predsednika Džozefa Bajdena je Fancaga uveren da je oruđe Sotone.

Zato pohvale u programu dobija čelnik desničarske stranke Lega Mateo Salvini. On je, prema viđenju ovog sveštenika, „iskreni katolik“. Salvini uzvraća komplimente: „I ja slušam Radio Mariju. Pregled štampe patera Livija Fancage je uvek prava stvar.“

Teško je reći čije mišljenje uopšte širi „Radio Marija“. Taj radio recimo prenosi samo poneke izjave papa Franje – među njima nisu pozivi na toleranciju i razumevanje.

Tako je i Vatikan u nevoljama zbog nekih izjava koje se čuju na „Radio Mariji“. Pre nekoliko godina, kad je Italiju pogodila serija zemljotresa, u programu tog radija moglo se čuti da je to kazna Božija zbog zakona o istopolnim zajednicama koji je u to doba uveden u Italiji.

To je nateralo i državni sekretarijat Vatikana da se javno izvinjava. Ali se i dodaje da Vatikan, dakle i poglavar Katoličke crkve, nemaju uticaja na program „Radio Marije“.

Video: Duboka država: Teorija zavere ili pojam koji još nije definisan

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    1. decembar 2020 | 03:33

    Kao Pravoslavac mogu da kažem jedno veliko BRAVO. Sve sto je rečeno je istina.Bravo za izvanredan tekst.

  • nikolas

    1. decembar 2020 | 09:44

    SVETOM VLADAJU SATANISTI -PEDOFILI !!!!

  • Sale71

    1. decembar 2020 | 02:48

    Pa,u ovom slučaju su debelo u pravu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA