≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Nerc afera trese Dansku: Naredili odstrel miliona vizona, sahranili ih, sad ih ekshumiraju

Vreme čitanja: oko 3 min.

U najnovijem preokretu takozvane nerc-afere, danska vlada je objavila da razmišlja o iskopavanju i kremiranju na brzinu zakopanih leševa miliona vizona da bi zaustavili širenje mutiranog kovida 19

  • 5
Danska vizoni

Foto: Tanjug/AP

Nakon što je na farmama vizona (krznašica iz porodice kuna) pronađena mutirana verzija korona virusa, Danska, najveći svetski izvoznik njihovog krzna, najavila je istrebljenje svih životinjica u zemlji, što je izazvalo političku krizu epskih razmera.

U najnovijem preokretu takozvane nerc-afere, danska vlada je objavila da razmišlja o iskopavanju i kremiranju na brzinu zakopanih leševa miliona vizona da bi zaustavili širenje mutiranog kovida 19.

Međutim, pojavila su se nova pitanja u vezi sa odlaganjem pepela životinjica od kojih se dobija skupoceno krzno nerc, zbog strahovanja da bi fosfor i azot u velikim količinama mogli da se ispuštaju u zemljište oko masovnih grobnica zagađujući životnu sredinu i predstavljajući opasnu pretnju zdravlju stanovništva.

Novi danski ministar za hranu Rasmus Pren podržao je ideju o ekshumaciji ubijenih životinja i njihovom spaljivanju, prenosi Sputnjik.

- Od prvog dana imao sam ideju da poubijamo vizone i da ih spalimo - rekao je Pren. Međutim, za takvo rešenje potrebno je odobrenje državne agencije za zaštitu okoline.

Većina u danskom parlamentu podržala je inicijativu za ekshumiranje i kremiranje vizona. U početku je danska uprava za veterinu i hranu istraživala druge mogućnosti osim sahranjivanja, ali ih je odbacila zbog praktičnih i logističkih problema.

Inficirani vizoni klasifikovani su kao „klinički opasan otpad“, što zahteva posebne mere za prijem i odlaganje zbog rizika od infekcije. Nekoliko danskih krematorijuma ima odobrenje za spaljivanje ove vrste otpada, ali samo u malim količinama. Taj proces bi zahtevao mnogo veće kapacitete, priznala je ministarka zaštite životne sredine Lea Vermelin.

Prošle nedelje, gasovi oslobođeni tokom procesa razlaganja potisnuli su nadute leševe vizona na površinu grobne jame koja je bila previše plitka. To je podstaklo crnohumorne komentare na društvnim mrežama, a korisnici interneta su ih nazvali „zombi-vizonima“.

Ekolozi su istakli probleme sa masovnim grobnicama u blizini jezera i drugih vodnih tokova, plašeći se kontaminacije. Neki od ubijenih vizona već su premešteni, izvestio je Rasmus Pren. I ministarka životne sredine Lea Vermelin i ministar za hranu Rasmus Pren priznali su i izrazili žaljenje zbog grešaka napravljenih u tom procesu.

Prošle nedelje i danska premijerka Mete Frederiksen u suzama se izvinila zbog „rešavanja krize“ dok je posećivala jednu od pogođenih farmi vizona.

Potpuni odstrel naređen je početkom novembra iz straha da će mutirani korona virus pronađen u vizonima učiniti dejstvo vakcine manje efikasnim. Kada je program istrebljenja već bio pokrenut, utvrđeno je da odluka nije imala zakonsko pokriće za zdrave životinje. Uprkos ostavci ministra za hranu i protestima farmera, uzgajivača vizona, danska socijaldemokratska vlada dobila je potrebnu podršku za nastavak plana za istrebljenje gasom.

Danska je svetski lider u proizvodnji krzna nerca i zasad je jedina zemlja koja odlučila da istrebi vizone. Prema poslednjem proračunu, ubijeno je više od 10 miliona životinja.

Iako je Danska na dobrom glasu zbog visokog životnog standarda, često je na meti međunarodnih kritika zbog nehumanog odnosa prema prema životinjama. Zverstvo nad životinjama je zabranjeno u Danskoj tek 2015. godine (stranka Liberalni savez glasala je protiv).

Radnik zoološkog vrta u Kopenhagenu je 2014. godine pucao je u 18-mesečnu žirafu za koju se smatralo da nije pogodna za uzgoj i nahranio je lavove njenim ostacima pred posetiocima među kojima je bilo i dece, uprkos svetskoj negodovanju i brojnim molbama iz drugih zooloških vrtova koji su želeli da životinji pruže novi dom.

U Danskoj je zabranjeno držanje 13 rasa pasa, uključujući američke buldoge i pitbulove, kao i mešanaca poreklom od zabranjenih rasa. Ti psi se eutanaziraju kada se pronađu. Zaplena i eutanazija psa koji je navodno ličio na pitbula navela je jednog dvadesetsedmogodišnjaka na samoubistvo 2015. godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA