Iran prkosi zapadu: Zabranio UN da vrše inspekciju nuklearnih postrojenja

Nacrtom zakona, evropskim zemljama je dato mesec dana da ublaže sankcije u ključnom iranskom naftnom i gasnom sektoru

  • 2
Rohani, nuklearka

Ilustracija, Foto: Tanjug/AP

Iranski parlament odobrio je danas nacrt zakona kojim bi se obustavila inspekcija UN nuklearnih postrojenja zemlje i zahtevalo da vlada pojača obogaćivanje uranijuma ako evropski potpisnici nuklearnog sporazuma iz 2015. ne ukinu sankcije naftnom i bankarskom sektoru.

Usvajanje zakona, za koji je potrebno i odobrenje Saveta čuvara revolucije, pokazalo je prkos nakon ubistva istaknutog iranskog nuklearnog naučnika prošlog meseca, javlja Associated Press.

Iranski vrhovni verski vođa, ajatolah Ali Hamenei, ima konacnu reč o nuklearnoj politici, prenosi Tanjug.

Konačni broj glasova nije objavljen odmah, ali je, kako je prenela zvanična novinska agencija IRNA, za to da se o zakonu raspravlja ranije danas glasao "za" 251 poslanik u telu koje ima 290 mesta, nakon čega su mnogi počeli da skandiraju "Smrt Americi!" i "Smrt Izraelu!".

Nacrtom zakona, evropskim zemljama je dato mesec dana da ublaže sankcije u ključnom iranskom naftnom i gasnom sektoru i vrate mu pristup međunarodnom bankarskom sistemu.

Nacrtom zakona vlasti bi pojačale obogaćivanje uranijuma na 20 procenata, što je ispod praga potrebnog za nuklearno oružje, ali više od praga potrebnog za civilnu primenu, a bile bi naručene i nove centrifuge u nuklearnim objektima u Natancu i podzemnoj lokaciji Fordo.

Video: U slučaju rata Iran ima prednost u odlučnoj populaciji ali Amerika ih je opkolila sa svih strana

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Normalno

    1. decembar 2020 | 18:23

    Šta ima ko da se meša u unutrašnje pitanje tuđe zemlje. Šta znači to ja imam pravo koje tebi ne dozvoljavam? Jes' boli ga stojko.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA