Nova tačka sporenja Rusije i Ukrajine: Čiji je "boršč", čuvena supa od cvekle i kupusa

Spor "čija je supa" traje vekovima i mnogi su sigurni da je prvi put isprobana nedaleko od Kijeva

  • 2
borscht Foto: Profimedia

"Boršč" je naziv tradicionalne supe od cvekle i kupusa koja izaziva brojne kontroverze u Istočnoj Evropi. Njeno ime je na mnogim mestima sinonim sa rusku supu, ali se ukrajinski kuvar bori kako bi ona bila prepoznata kao deo kulturne baštine njegove zemlje, piše "Euronews".

- U mnogim prodavnicama u Turskoj, Sloveniji, Americi možete da pronađete boršč iz konzerve na kojoj piše "ruska supa". Ako odemo u restoran i na meniju je boršč, prevod je "ruska supa". To je prosto neverovatno! - kaže Levgan Klopotenko koji drži poznati ukrajinski restoran u centralnom Kijevu.

- Registrovaćemo nešto veće. Registrovaćemo kulturu boršča u Ukrajini i tradiciju da ga kuvamo. Kuvamo ga tako često da je postao deo kulture - dodao je.

On je prošlog meseca u ukrajinsko Ministarstvo kulture doneo lonac sa borščom kako bi ubedio zvaničnike da podnesu prijavu kulturnom telu Ujednjenih nacija UNESCO da se ova supa navede kao nematerijalni deo kulturnog nasleđa Ukrajine.

Na tom spisku nalaze se francuska gastronomija, napuljska pica i gruzijsko vino.

Ministarstvo se sa tim saglasilo i navelo da priprema prijavu pre martovskog roka. Moskva se međutim začudila. Na Tviteru je Ambasada Rusije u SAD navela da je to nacionalna hrana mnogih zemalja, te da svaka ima svoj recept.

Ruska vlada je ubrzo odgovorila na sopstvenom nalogu na Tviteru, nazivajući boršč "jednim od najpoznatijih i najomiljenijih ruskih jela i simbolom tradicionalne kuhinje".

- Kada sam počeo da proučavam ukrajinsku hranu i kuhinju, shvatio sam da ukrajinska kuhinja ne postoji u Ukrajini. Sve je to sovjetsko - rekao je Klopotenko.

Međutim, za njega je supa od cvekle i kupusa suštinski ukrajinska.

- Shvatio sam da je boršč ono što nas spaja. Možda smo različiti, jedemo različite vrste boršča kuvanih po različitim receptima, ali to je boršč - dodao je.

Inače spor "čija je supa" traje vekovima. Ukrajinski istoričari kažu da se prvi put pominje 1548. godine u dnevniku evropskog putnika koji je probao supu na pijaci u blizini Kijeva, te da je apsurdno dovoditi je u vezu sa Rusijom.

Video: Pobili se u kineskom restoranu pa se unakazili vrelom supom: Svađa zbog WC-a

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zeljko ex JSO

    1. decembar 2020 | 21:39

    Ukrajinci izmišljena nacija ko hrvati bivši Rusi,kao i ovi bivši Srbi!

  • рус

    1. decembar 2020 | 23:36

    борщ ili bors bez slova ch... ako vec pisete pisite kako treba. naravno da je ruska supa u pitanju isto kao i солянка(soljanka)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA