≫ 

Tramp razmišlja da unapred pomiluje troje najstarije dece? Ovo nijedan predsednik još nije uradio

Predsednik po zakonu ima pravo da pomiluje članove svoje porodice

  • 2
Baron Tramp, Donald Tramp Foto: Tanjug/AP

Predsednik SAD Donald Tramp je navodno sa svojim savetnicima razgovarao o preventivnim pomilovanjima za svoje troje najstarije dece, zeta i ličnog advokata Rudija Đulijanija, objavio je u utorak The New York Times.

Tramp je izrazio zabrinutost da bi Ministarstvo pravde, pod novom administracijom Džoa Bajdena, moglo da "cilja" njegovo troje dece - Donalda Trampa Juniora, Erika Trampa i Ivanku Tramp, kao i njegovog zeta Džareda Kušnera, koji je radio kao viši savetnik u Beloj kući.

Vest da Tramp razmišlja o preventivnom pomolovanju svoje dece ranije u utorak objavio je i ABC News.

Iako po ustavu predsednici imaju široku moć pomilovanja, nijedan predsednik nije pokušao da pomiluje savezne zločine koji još nisu počinjeni.

Zakonito je da predsednik pomiluje članove svoje porodice - tako je bivši predsednik Bil Klinton 2001. godine pomilovao svog brata koji je 1985. bio osuđena za trgovinu drogom i posedovanje kokaina.

Ostaje nejasno koje potencijalne zločine predsednik može preventivno da pomiluje, ali moć predsedničkog pomilovanja ne proteže se na državne ili lokalne zločine.

Tramp Junior bio je deo istrage koju je sproveo Robert Miler o ruskom mešanju u američke izbore 2016. godine, ali nikada nije optužen.

Trampov lični advokat Rudi Đulijani bio je pod istragom saveznih tužilaca zbog svojih poslova sa Ukrajinom, koja je bila deo predsedničkog impičmenta prošle godine.

Đulijani je na navode The New York Times-a odgovorio na Tviteru, rekavši kako su u pitanju "lažne vesti i da NYT opet laže".

Njegov advokat Bob Kostelo rekao je da "Đulijani nije o tome razgovarao sa Trampom i da je priča NY Times-a lažna".

U ponedeljak je voditelj Fox News-a sugerisao da Tramp "treba da pomiluje celu svoju porodicu jer žele da ovaj lov na veštice traje neprestano".

Tramp je prošle nedelje pomilovao svog bivšeg savetnika za nacionalnu bezbednost Majkla Flina, koji je u decembru 2017. godine priznao da je lagao FBI tokom istrage o ruskom mešanju u izbore 2016.

Ranije ove godine Tramp je ublažio kaznu bivšem saradniku Rodžeru Stounu.

Video: Trampov advokat: Mediji ne odlučuju o rezultatima, nego sudovi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA