Kina "pegla" krivicu: Na korak su od toga da ih svet slavi, a ne kune zbog pandemije korona virusa?

Prema mišljenju stručnjaka, ovo kampanja na svetskom nivou je prilika da Peking popravi imidž zemlje

  • 6
Kina, vakcina korona virus Foto: Tanjug/AP

Unutar skladišta na Međunarodnom aerodromu u kineskom gradu Šenžen stoji red belih komora u izdvojenom delu, površine od 350 metara kvadratnih. Čuvar pod kompletnom zaštitnom opremom čuva kineske vakcine protiv korona virusa koje čekaju da zemlje odobre cepiva.

Odatle će u klimatizovanim komorama biti poslate kargo letovima širom sveta. Dok se Fajzerova i Modernina vakcina drže na temperaturama od -75 stepeni, odnosno -20 stepeni Celzijusa, Kinezi imaju “tradicionalni pristup”, tako da svoja cepiva čuvaju na temperaturama od dva do osam stepeni.

Prema navodima medija, Kina bi trebalo u narednim mesecima da isporuči na stotine miliona vakcina širom sveta, i to zemljama koje su odradile poslednje faze testiranja cepiva.

Prema pisanju CNN, lideri u Kini obećali su da su zemlje gde je vakcina testiran na vrhu prioriteta, te da će one prve imati pristup cepivu. Prema mišljenju stručnjaka, ovo kampanja na svetskom nivou je prilika da Peking popravi imidž zemlje koji je narušen posle neadekvatnog odgovora na početak pandemije koronavirusa.

Drugim rečima, umesto da svetska javnost krivi Kinu za širenje virusa, može zapravo da dobije zasluge da je u velikoj meri pomogla da se pandemija ove infekcije okonča. Neki poznavaoci prilika, pak, smatraju da bi Peking mogao da koristi vakcine kao instrument spoljne politike kako bi se promovisala meka moć i projektovao međunarodni uticaj.

Diplomatije putem vakcina

Početkom pandemije koronavirusa, napori Kine da učini uslugu zemljama tako što im je slala maske, zaštitnu opremu i ostale medicinske zalihe naišli su na kritiku svetske javnost zbog lošeg kvaliteta. Takođe, Peking je optužen da je pokrenuo kampanju dezinformacija kako bi promenio narativ koji je pratio pandemiju koronaviursa.

Prema mišljenju stručnjaka za diplomatiju pri Savetu za međunarodne odnose u Vašingtonu, Jangžonga Huanga, vakcine bi mogle da predstavljaju drugu priliku za Kinu da promeni mišljenje svetske javnosti.

Kina trenutno ima pet vakcina-kandidata od strane četiri kompanije koje su stigle do treće faze kliničkog ispitivanja. To je inače najbitniji korak testiranja pre nego što regulatorna tela eventualno odobre cepivo.

Farmacetuska kompanija “Sinovac Biotech” potpisala je ugovor sa Turskom i Brazilom, kojima bi trebalo da isporuči 50 miliona, odnosno 46 miliona doza vakcine. Takođe, u planu je da dostavi 40 miliona doza i Indoneziji.

“CanSino Biologics”, kompanija koja je razvijala vakcinu protiv koronavirusa u saradnji sa istraživačkim odeljenjem kineske vojske, trebalo bi da isporuči Meksiku 35 miliona doza cepiva, pošto je ta zemlja jedna od pet u kojoj su vršena ispitivanja za taj lek.

Kompanija “China National Biotec Group” (CNBG), koja je u vlasništvu državnog giganta “China National Pharmaceutical Group (Sinopharm)” nije toliko bila otvorena kada je reč o tome sa kime je napravila ugovore.

Dve probne vakcine ove kompanije su trenutno u 3. fazi u 10 zemalja, a većim delom je reč o državama Srednjeg istoka i Južne Amerike. U Ujedinjenim Arapskim Emiratima šeik Mohamed bin Rašid Al Maktum dobrovoljno se prijavio da bude deo ispitivanja, te je vakcina odoborena, ali samo za hitne slučajeve.

Kompanija u Emiratima potpisala je ugovor sa preduzećem “Sinopharm” i nada se da će taj farmaceutski gigant sledeće godine proizvesti između 75 i 100 miliona doza vakcine protiv koronavirusa.

Direktor “Sinopharm” Liju Đingžen rekao je u nocembru da je nekoliko zemalja tražilo da kupi cepivo. On nije otkrio o kojim državama je reč, ali je istakao da je CNGB sposoban na proizvede sledeće godine više od milijardu doza cepiva.

- Kina ne samo što ima političku volju za sprovođenje diplomatije putem vakcina, već ima i kapacitet da to i ostvari - kazao je Huang.

Video: Peking opet zatvoren posle pojave novog, mutanta korona virusa

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleksandar

    2. decembar 2020 | 13:16

    Koce kome ako nece brat bratu.

  • Map

    2. decembar 2020 | 13:12

    Uvali nam ga brat Si

  • 024

    2. decembar 2020 | 14:21

    Nije ni cudo sto imaju toliko malo zarazenih.. disciplina i vec naveliko vakinisu.. ipred sveta su vise nego sto znamo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA