≫ 

Policajac svesno ispalio suzavac u stan, ubio baku dok je zatvarala prozor? Epilog istrage u Marseju

Nesrećnu ženu je kanister pogodio u trenutku dok je zatvarala žaluzine u svom stanu na 4. spratu

  • 1
Francuska policija sukobila se sa učesnicima protesta u Parizu koji su na njih bacali kamenice, palili gume i razbijali automobile, a tom prilikom uhapšeno je oko 165 osoba. Foto: Tanjug/AP

Zineb Reduan (80) tragično je stradala dok je zatvarala žaluzine na prozorima u svom stanu u Marseju, tokom protesta koji su se u decembru 2018. godine odigrali u tom gradu. Nju je, naime, pogodio policijski kanister sa suzavcem koji je, pokazala je istraga, namerno ispaljen u pravcu stana.

Stručnjaci kažu da je kanister išao pri brzini od oko 100 kilometara na čas, kada je ženu pogodio u lice i grudi. Ona je preminula u bolnici od zadobijenih povreda.

Iako su francuske vlasti saopštile da ne postoje indicije da je u pitanju namerni incident, već da se tragedija dogodila slučajno, nova istraga koju je predvodio tim iz Londona govori da je policajac namerno ispaljivao suzavac u pravcu stanova. Ćerka tragično stradale Zineb sada tuži Kristofera Kastanera, koji je bio ministar unutrašnjih poslova kada se nesreća dogodila.

Kobnog decembra 2018. godine, "žuti prsluci" organizovali su protest u Marseju, a u jednom trenutku policija je krenula da ispaljuje suzavac. Reduan je oko 19 časova, dok je pričala sa ćerkom telefonom, prišla prozoru kako bi zatvorila žaluzine. Tada ju je pogodio kanister u lice i grudi.

Kanister MP7 ima domet od 100 metara i napravljen je da "očisti" oko 1.000 kvadratnih metara. Prilikom aktivacije u stanu, koji je mali, u roku od nekoliko sekundi je ispunio sobu ogromnim količinama gasa.

Nesrećna žena je odmah prevezena u bolnicu gde je preminula u operacionoj sali. Obdukcija je pokazala da joj je desni deo lica bio smrskan od siline udarca. Istraga je pokazala da je petoro policajaca bilo naoružano ispaljivačima suzavca tog dana. Komandir specijalnih snaga odbio je da imenuje koji su policajci imali ispaljivače, a niko od njih nije želeo da prizna da li je ispaljivao suzavac u pravcu stanova.

Istragom je ustanovljeno da je kanister ispaljen sa daljine od 37 metara, i da je u Reduan udario pri brzini od 97,2 kilometara na čas. U izveštaju je navedeno da je policajac poštovao sva naređenja i protokole. Istaknuto je da nije bilo šanse da policajac vidi ženu na prozoru, te da je slučajno pogodio ženu.

Međutim, tim nezavisnih stručnjaka je pregledao video snimke i izveštaj francuskih zvaničnika, te je napravljena 3D rekonstrukcija incidenta.

Ustanovljeno je da u odnosu na poziciju i putanju suzavca postoji velika verovatnoća da će granata ući u stan i ispustiti velike količine gasa. Takođe, navode da je suzavac ispaljen baš u pravcu zgrade.

Video: Nemiri u Parizu na demonstracijama: Policija ispaljuje suzavce

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA