≫ 

Francuski gradić prkosi Makronu: Okačili zastave Švajcarske, protive se odluci zatvaranja skijališta

Francuski predsednik Emanuel Makron pozvao je na zabranu zimskih sportova širom Evrope do 10. januara kako bi se izbegao drugi talas korona virusa. Sa njim se slaže Angela Merkel, ali ne i Austrija i Švajcarska, kojima ski sezona donosi milijarde godišnje

  • 0
Chatel šatel Francuska skijalište grad

Foto: Tanjug/AP

Gradonačelnik gradića u Francuskoj ukrasio je gradsku skupštinu zastavama Švajcarske kao u znak protesta zbog odluke predsednika Emanuela Makrona da zabrani skijanje zbog pandemije korona virusa.

Gradić Šatel u departmanu Gornja Savoja, koji ima oko 1.200 stanovnika, doneo je odluku da na zgradi istakne zastave Švajcarske i tako pokaže da se ne slaže sa odlukom francuske vlade da zatvori skijališta, prenosi britanski Express.

Sezona skijanja otkazana je u Francuskoj, ali sa druge strane granice u Švajcarskoj staze su otvorene.

Gradonačelnik Šatela Nikolas Rubin je na Tviteru objasnio svoj potez.

 

- Nedostatak sluha, konsultacija i prerano donete odluke, Francuska odlučuje da zatvori svoja skijališta dok njen sused zauzme drugu poziciju. Simbolično, gradska skupština Šatela ukrašena je bojama Švajcarske - napisao je na Tviteru.

Švajcarska želi da iskoristi činjenicu da su francuska skijališta zatvorena držeći granice otvorenim, kako bi privukla skijaše iz susednih zemalja.

Veliki ski resort u Švajcarskoj čak organizuje i prevoz za francuske skijaše kako bi posetili njihove planine.

I Švajcarska i Austrija ne žele da zabrane skijašku sezonu jer ona donosi milijarde njihovim ekonomijama.

Tako je u utorak ministar zdravlja Švajcarske Alen Berse rekao da "u Švajcarskoj mogu da idu na skijanje, ako se drže mera zaštite".

- Mi smo suverena zemlja i možemo sami da odlučimo šta da uradimo na našoj teritoriji - rekao je ministar zdravlja.

 

Francuski predsednik Emanuel Makron pozvao je na zabranu zimskih sportova širom Evrope do 10. januara kako bi se izbegao drugi talas korona virusa.

I nemačka kancelarka Angela Merkel podržala je zatvaranje skijališta za vreme praznika.

Strah od trećeg talasa koronavirusa koji potiče od klastera u alpskom skijalištu zasnovan je na istom takvom izbijanju na početku pandemije.

Da podsetimo, početkom ove godine austrijsko skijalište Išgl bilo je jedno od žarišta korona virusa, a veruje se da je odatle krenulo eksponencijalno širenje zaraze tokom prvog talasa pandemije.

Skijaši su odatle virus odneli svojim kućama i omogućili da se bolest brzo proširi širom Evrope.

Francuska uvodi granične kontrole

 

Nasumične granične provere biće uvedene kako bi se zaustavili francuski turisti koji odlaze na skijanje u susednu Švajcarsku, rekao je premijer Francuske Žan Kasteks.

On je rekao da je njegova obaveza da zaštiti građane, prenosi BBC.

- Zaključak koji treba da donesete je da "ne idem u Švajcarsku - rekao je on u sredu za BFMTV, dodajući da će se svako ko bude otišao na skijanje suočiti sa karantinom po povratku.

Rekao je da je njegova namera da zaštiti francuska odmarališta, kao i francuske građane od korona virusa, tako da ne samo da će se sprovoditi provera na granici, već bi i regionalni guverneri u oblastima duž granice mogli da nametnu sedmodnevnu izolaciju dok se ne obavi test na korona virus.

Video: Dobro pogledajte upozorenje ovog doktora: Ovo je poslednje što vide ljudi koji umiru od korone

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA