Sve više dokaza da je virus kružio pre nego što se desio "Vuhan": Amerikanci objavili novi izveštaj

Zvanično je u Americi potrđen prvi slučaj kovida-19 tek 19. januara 2020, ali otkrića u objavljenom izveštaju govore da je virus cirkulisao pre toga

  • 17
Vuhan, Kina, epidemija, zaraza, virus, Koronavirus

Foto: Tanjug/AP

Korona virus harao je Sjedinjenim Državama i pre nego što je Kina prijavila prvi slučaj 31. decembra 2019. godine, pokazalo je istraživanje američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) i Crvenog krsta.

Zvanično je u Americi potrđen prvi slučaj kovida-19 tek 19. januara 2020, ali otkrića u objavljenom izveštaju govore da je virus cirkulisao pre toga.

Istraživači su proučavali oko 7.400 doniranih uzoraka krvi u devet američkih država u periodu od 13. decembra 2019. do 17. januara 2020. Dokazi o antitelima, čije prisustvo govori da li je osoba imala kontakt sa virusom, postojali su kod 106 ovih uzoraka, prenosi RT.

To znači da je korona virus možda bio u SAD mesec dana pre nego što je potvrđen prvi slučaj i nekoliko nedelja pre nego što su kineski zvaničnici izvestili o infekciji u Vuhanu.

Analize podataka iz bolnica širom SAD krajem 2019. pokazale su porast broja obolelih od gripa u tom periodu. Mnogi pacijenti su imali "jak kašalj" i druge teške respiratorne simptome.

I evropski zvaničnici spekulišu da je korona virus bio prisutan na tom kontinentnu pre nego što je Kina potvrdila zaraze. Francuska studija otkrila je antitela u uzorcima krvi uzetim početkom decembra prošle godine. Slična studija sprovedena je u Italiji, gde su se antitela pojaviljivala još u septembru 2019.

Španski virolozi, međutim, pronašli su tragove korona virusa u uorcima kanalizacione vode još u martu prošle godine, dakle čak devet meseci pre Vuhana.

Video: Stanovnici Vuhana maskirani slave Noć veštica, dok korona virus hara svetom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihajlo

    2. decembar 2020 | 20:10

    Mozda je pola nas vec prelezalo ovaj virus zimus kada je bio haos sa prehladama i gripom...

  • Crni

    2. decembar 2020 | 20:53

    Negde bese maj prosle ili pretprosle godine batut je izdao javno saopstenje za putnike koji idu na bliski istok, uae mislim nisam 100% siguran koje su drzave u pitanju ali kako god bilo preporuka je bila da se putnici cuvaju od moguce zaraze novim nepoznatim do tada tipom corona virusa. To je bila 2018 ili 2019 godina, objavljeno u vecini nasih novina.

  • Гаргамел

    2. decembar 2020 | 19:47

    Тешко американцима направити нови извештај !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA