Kinezi se već "bacili na posao": Agenti Pekinga pokušavaju da utiču na Bajdena

- Primetili smo da je Kina promenila strategiju, što je bilo i očekivano - kaže jedan od zvaničnika američke obaveštajne službe

  • 2
Joe Biden, Džo Bajden Džo Bajden, Foto: Tanjug/AP

Kineski agenti povećali su svoje napore da ostvare uticaj na Džoa Bajdena, koji je prema svemu sudeći pobedio na nedavno održanim izborima za predsednika Sjedinjenih Američkih Država.

Prema rečima člana kancelarije direktora Nacionalne obaveštajne službe, Vilijama Evanine, agenti zvaničnog Pekinga su se fokusirali na ljude koji su bliski timu Bajdena i dodaje da je njihov angažman "na steroidima".

Sa druge strane, jedan od zvaničnika ministarstva pravde saopštio je da je više od 1.000 osoba, za koje se sumnjalo da rade za kinesku vladu, napustilo SAD. Evanina je kazao da su ti subjekti pokušali da se se umešaju u napore Amerike da razvije vakcinu protiv korona virusa, ali i da utiču na predsedničke izbore u toj zemlji.

- Primetili smo da su promenili strategiju i da će pokrenuti kampanju radi ostvarivanja uticaja na Bajdenovu administraciju, što smo i predvideli da će se dogoditi - kazao je Evanina, a prenosi BBC.

- Taj zli strani uticaj čiji se intezitet povećao i izgleda kao da je na steroidima, primećuje se širom zemlje, i to ne samo među ljudima koji će biti deo nove administracije, već i kod onih koji su bliski njima - dodao je on.

Evanina je objasnio da će obaveštajna služba posebno obratiti pažnju na taj segment kako bi "nova administracija shvatila taj uticaj i kako izgleda".

Podsećanja radi, i Bajden i aktuelni predsednik SAD Donald Tramp optuživali su tokom izbora Peking da pokušava da utiče na oba štaba. Tako se Tramp fokusirao na sumnjiva poslovanja Bajdenovog sina, Hantera, u Kini, demokratski kandidat je optuživao prvog čoveka amerike da ima račun u kineskoj banci.

Takođe, treba napomenuti da je Peking čekao par nedelja, ali je na kraju ipak čestitao Bajdenu na pobedi.

Kineski predsednik Si Đinping je tada u čestitki izrazio nadu da će dve zemlje moći da unaprede zdrav i stabilan razvoj bilateralnih odnosa.

Video: To pitajte Kinu: Tramp pobesneo na novinarku zbog pitanja

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • MONARHISTA

    3. decembar 2020 | 19:05

    NEKO CE DA VRLJA NEKO CE DA SE ZALETI PAŠĆE IMA DA NADRLJA. DOKLE PRICA O AZIJI TOJ KINI NISU KINEZI BEDUINI NITI CE ŽUTI DA BEŽE NITI IRAN DA RAMENIMA SLEŽE SVI SU SPREMNI DA POTEGNU NAORUŽANJE SEDITE MIRNI DA NE BUDE U SVETU SR,,,,,,

  • PETAR 1

    3. decembar 2020 | 16:05

    Tako treba demokratske ubice stati im na kraj.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA