≫ 

Švajcarska je prepolovila broj infekcija bez blokade, ali se sprema za "mini-karantin" uoči Božića

Kantoni su imali mogućnost da sami odluče koje će mere da uvedu, ali su mediji preneli da se zemlja opet sprema za pooštravanje mere u susret praznicima

  • 3
Svajcarska, Srbija, korona virus

Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Švajcarska je u roku od nekoliko nedelja prepolovila broj slučajeva korona virusa uprkos tome što su barovi, restorani i teretane u većini zemlje ostali otvoreni.

Zemlja je 5. novembra zabeležila 10.128 novih slučajeva korona virusa, ali je cifra dramatično opala na 4.312 infekcija, koliko je zabeleženo 27. novembra.

Umesto da uvede nacionalnu blokadu, švajcarska vlada je ostavila regionima da sami odluče koje će mere da uvedu, prenosi britanski Telegraph.

Dok je Ženeva naredila strogo zatvaranje, druga glavna čvorišta kao što su Cirih i Bern dozvolili su da restorani, barovi i teretane nastave sa radom.

Švajcarska je uvela samo nekoliko nacionalnih mera - uključujući najviše 10 osoba na privatnim okupljanjima, zatvaranje restorana u 23 sata i obavezno nošenje maski na mestima gde su velike gužve.

Švajcarska koronavirus

Foto: Tanjug/AP

- Švajcarski specijalni način je uspeo. Usporavanje je preokrenulo trend infekcije. Sada moramo da se držimo toga - rekao je Tomas Stefen, medicinski savetnik vlade na konferenciji za novinare.

Međutim, Stefen je naglasio da bilo kakav uspeh u obuzdavanju virusa ne bi bio moguć da teško pogođeni kantoni nisu usvojili stroge mere.

- Razvoj u poslednjih nekoliko nedelja je pozitivan, ali ne smemo da se zavaravamo. Pad infekcija je prvo primećen u kantonima koji su prethodno imali veliki broj slučajeva. Oni su preduzeli dodatne mere - rekao je on.

Švajcarska je od početka pandemije zabeležila više od 335.600 slučajeva, uključujući i 4.991 smrtni slučaj, prema poslednjim podacima Univerziteta Džons Hopkins.

Mini-karantin uoči Božića?

 

Švajcarska se sprema da uvede "mini-karantin" uoči Božića kako bi se obezbedila "bezbrižna porodična proslava", izvestili su švajcarski mediji u utorak.

Još uvek nije određen datum kada bi on stupio na snagu, ali mediji navode da će verovatno važiti do 23. decembra.

Nekoliko švajcarskih medija prenelo je da se za ovu meru zalaže ministar zdravlja Alen Berse kako bi "sačuvao" Božić i proslavu Nove godine.

Središnji deo mini-karantina je ograničenje broja domaćinstava koja se sastaju - samo dva domaćinstva, sa najviše 10 ljudi.

Pod ovim pravilima, samo četiri osobe smeju da sede za jednim stolom u restoranima, i smeju da dolaze iz najviše dva domaćinstva, prenosi portal Nzz.ch.

Mera uključuje i zabranu pevanja, ukoliko se ne održava porodično takmičenje. Profesionalno pevanje je i dalje dozvoljeno.

Švajcarska koronavirus

Foto: Tanjug/AP

Mediji prenose da su mere inspirisane setom pravila koje je donela Nemačka, takođe kako bi "sačuvala" Božić.

Pooštravanje mera dolazi kako bi se osigurale "bezbrižnije porodične proslave", dok bi mere bile ublažene uoči Nove godine smanjenjem broja slučajeva u celoj zemlji.

Barovi i restorani bi mogli da rade do jedan sat posle ponoći tokom dočeka Nove godine.

Video: Protest u Zagrebu protiv novih epidemioloških mera

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kale

    3. decembar 2020 | 13:28

    Srbi sve rade protiv sebe.Ovakve mere bi kod nas naišle na opštu pobunu dela tzv opozicije, antivaksa i ostalih "tvrdokornih" antiprotivnih, po sistemu, što gore to bolje!

  • George

    3. decembar 2020 | 13:32

    Da ovde je opušteno

  • Darko

    3. decembar 2020 | 15:15

    Zivim ovde, sve je tacno. Danas je oko 15% novoobolelih od pregledanih. A recimo u Srbiji je preko 35%

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA