Genijalno otvoreno pismo gastrabajtera iz Austrije: "Kako mi je Kurc upropastio praznike na Balkanu"

Austrija je juče ponovo uperila prstom u Balkan i okrivila ga za novi talas korona virusa u toj zemlji, zbog čega je reagovao jedan čovek sa naših prostora i napisao fenomanalan blog u kom se, između ostalog, obraća i austrijskom kancelaru

  • 36
Sebastian Kurz, Sebastijan Kurc Foto: Tanjug/AP

Naši građani koji žive i rade u Austriji pobesneli su zbog najnovije odluke tamošnjih vlasti da će od božićnih praznika do nekoliko dana posle pravoslavnog Božića, biti na snazi restriktivan režim ulaska u Austriju.

Onaj ko bude rešio da i pored upozorenja otputuje u rizična područja, među koje spada i Balkan, moraće po povratku u Austriju da provede 10 dana u karantinu. Kako je navedeno, Vlada Austrije restriktivnim merama želi da spreči "nastanak trećeg talasa infekcije i kolaps zdravstvenog sistema", a napominje se da mnoštvo migranata sa prostora Balkana radi upravo u domovima za stare i bolesne.

Ovo nije prvi put da Austrija direktno upire prstom na Balkance i okrivljuje ih za "pogoršano stanje sa pandemijom". Najnovija odluka toliko je izbacila iz takta jednog Hrvata koji živi u Austriji, da je napisao odličan blog u kojem veoma slikovito ilustruje kako je pretrpeo sve nepravde tokom korone, baš zbog toga što je Balkanac.

Njegov tekst objavio je Heute, na nemačkom jeziku, a mi smo se potrudili da ga prevedemo kako bismo mogli da ga podelimo sa vama. Unapred se izvinjavamo autoru ukoliko smo, nenamerno, neki deo teksta pogrešno preneli...

Kako je kancelar okrivio Balkan za koronu

"Imali smo veoma nizak nivo infekcija tokom leta", rekao je Sebastijan Kurc (austrijski kancelar prim. aut.) na konferenciji za novinare u sredu. Sedeo sam oduševljeno ispred televizora i sve čekao da saznam kako ćemo slaviti Božić ove godine. Ali, nakon što je izgovorio još deo rečenice više nisam mogao da ga slušam. Osetio sam se kao da mene lično napada... Ali, moram da vam ispričam sve ispočetka.

Ove godine sam imao dosta toga da uradim. Već u januaru sam rezervisao mesto gde ću na odmor, dok mi to nije propalo. Hteo sam da posetim Britaniju pre nego što napusti EU. Hteo sam da napustim Evropu po prvi put i da odem da vidim Afriku. I, ono najvažnije, želeo sam opet da vidim zemlju gde sam se rodio - Hrvatsku.

Kako je kancelar uništio moj balkanski san

Neće mnoge iznenaditi kada kažem da ništa od planova nisam mogao da ostvarim. Prvo je London pao u vodu. Onda sam iz glave izbrisao planove o putovanju u Afriku i odložio ih za narednu godinu, bez problema. Ali je bar Hrvatska trebalo da uspe! Jer, pre nego što je i počelo leto, vlada je najavila da će granice ka Balkanu biti otvorene. Plan o mojim danima na plaži delovao je siguran.

Dan pre nego što je trebalo da krenem na put čujem kreće konferencija Vlade. Odjednom, daju upozorenje za putovanje u Hrvatsku. Šok! I to pravi. Koferi su već spakovani, čak i ubačeni u gepek. Devojka i ja bi za nekoliko sati trebalo da krenemo u pravcu juga. A onda, odjednom, uništen je moj balkanski san.

Prvo sam bio veoma ljut. Priznajem. Sve vreme sam poštovao mere, mesecima, i nekako sam želeo sebe za to da nagradim. Rođaci su me obavestili da su neke plaže toliko prazne kao da su napuštene. Mala sela koja sam želeo da posetim nisu meta turista svakako. Znao sam i od ličnih, kao i Fejsbuk prijatelja da su oni već proveli leto u Hrvatskoj. Šansa da se zaraziš u nekoj radnji u Austriji dok imaju popust je mnogo veća...

Ja, koji opušten ležim na plaži dok se sunčam zvuči odlično, a onda mi je rečeno da moram da ostanem kod kuće. Pa ko ne bi bio ljut?

Kurc ugrozio naše prijateljstvo

U međuvremenu sam se malo smirio. Kancelar Sebastijan Kurc je u jednom intervjuu rekao da me razume, ali da su mere sada neophodne. Naravno, i ja sam razumeo. Tako da je bilo sve uredu. Iako nikad nismo lično razgovarali, nekako smo se prećutno izmirili. Tako sam bar ja sebi rekao.

A onda, odjednom, gospodin Kurc ponovo ugrožava naše prijateljstvo! Tokom konferencije koja je održana u sredu, kancelar je opet izgovorio rečenice koje od njega nisam očekivao. Mislio sam da će pričati o popuštanju korona mera, o tome kako ćemo slaviti Božić ove godine. Međutim, na kraju, samo jedna tema mi je ostala u glavi: Balkan!

„Imali smo veoma, veoma nizak broj zaraza tokom leta nakon blokade, a onda se zaraza vratila u našu zemlju sa putnicima, i posebno sa ljudima koji su leto proveli u matičnim zemljama“, rekao je Sebastijan Kurc tokom konferencije za štampu. Kao da mi je opalio šamar! Jer to jednostavno nije bilo potpuno tačno.

Da li sam sad ja loš stranac?

Ako izuzmemo činjenicu da nisam putovao u domovinu iz poštovanja prema drugim ljudima, znam i još nekoliko Balkanaca koji su letovali u Kopa Kagrani ili u nekom drugom mestu kraj vode. Ipak, mnogi Austrijanci su putovali na Jadran, jer nisu hteli da se odreknu odmora. To bi trebalo da se odnosi i na njih. Ali, zašto su na konferenciji samo pomenuti Balkanci, koji su sada, očigledno je l', odgovorni za drugi talas? Zašto ja moram da sedim kod kuće ispred televizora i da slušam da sam ja loš stranac koji je uradio pogrešno sve što je mogao da uradi pogrešno?

Naravno, nisam usamljen u svojim mislima. Mnogi Austrijanci koji imaju migrantsku pozadinu protumačilo je jučerašnje reči kancelara kao udarac u stomak.

Da budemo iskreni, svi znamo da više ne postoji način da se otkrije odakle je infekcija došla. Ali sada je iskačem iz okvira i tvrdim: Rekordan broj infekcija tokom jeseni nije zbog nas Balkanaca ili Balkana uopšte. Agencije, na primer, ni ne uzimaju podatke da provere da li inficirana osoba ima "migrantsku pozadinu", već samo iz koje zemlje se novoinficirani vratio. U Beču, na primer, trećina obolelih koji su išli na odmor, ako nisu išli u Tursku i na Balkan, posetili su neko mesto u Austriji.

Vi ste krivi, niste krivi!

I još jedna stvar: U Austriji živi više od dva miliona ljudi sa migranstkom pozadinom. Dodatno, ima i onih koji imaju strane pasoše. Od tih, više od 120.000 ima državljanstvo Srbije, 96.000 BiH i 83.000 državljanstvo Hrvatske. Da li je zaista fer grditi ih sve zajedno i reći: "Vi ste krivi što nam je ovako kako je?"

Nema potrebe sada tražiti krivca. Ako treba, neka onda kriv bude onaj koji je jeo šišmiša. Sada je pandemija i svi želimo da se iščupamo iz ovoga. Poenta je da svaljivanje krivice nikom ne donosi dobro. Ili ne, gospodine Kurc?

Video: Molitva u austrijskom selu koji ima strahovito ime: Sveta Korono, moli Boga za nas

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ružica

    3. decembar 2020 | 23:01

    Svaka cast lepo si mu slozio i rekao,korona je krenula sa njihovih skijalista iz Tirola a mi smo je odneli na Balkan,za Srbiju,Hrvatsku i ostale republike i sad nas opet krive i zatvaraju samo da bi pare potrosili kod njih a ne u nasoj domovini

  • Hvala Kurcu!

    3. decembar 2020 | 23:43

    Svi koji zivite i radite u inostranstvu, sedite gde ste, ako Boga znate! Vi ste nam i doneli koronu, vi gastarbajteri! Iz sela u okolini Sapca, gde ima najvise Roma koji mahom zive u inostranstvu, korona se razbuktala i prosirila po Sapcu i okolini, kada su ovi stigli letos na odmor. Sta bi sada bilo da dodju svi za Novu godinu i Bozic, ne smem ni da pomislim!

  • Lola

    3. decembar 2020 | 23:21

    Sve je do Kurca.....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA