≫ 

Bukti "online rat" Kine i Australije: Sve je počelo jednom šokantnom fotografijom

Ova dešavanja sada su još više unazadila ionako krhke odnose dve zemlje

  • 0
Kina Kineska zastava Australija australijska zastava

Foto: Pixabay

Od besnih uvreda do cenzure na "WeChat-u", prepirka između Kine i Australije oko kontroverznog tvita prerasla je poslednjih dana u pravi "online rat". Povod za ovaj spor bila je izmontirana fotografija koju je objavio jedan od najvažnijih zvaničnika kineske vlade.

Ova dešavanja sada su još više unazadila ionako krhke odnose dve zemlje, navodi BBC.

Sporna fotografija

 

Sve je dakle počelo jednim šokantnim tvitom. U ponedeljak je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Žao Liđijan objavio izmontiranu fotografiju, odgovarajući tako na izveštaj o navodnim australijskim ratnim zločinima u Avganistanu.

Na fotografiji je prikazan nasmejani australijski vojnik koji drži krvavi nož uz grlo avganistanskog deteta.

- Šokirani smo ubistvom avganistanskih civila i zatvorenika od strane australijskih vojnika. Najoštrije osuđujemo takve postupke i pozivamo ih na odgovornost - napisao je on.

 

Nepuna dva sata kasnije, besni Skot Morison, australijski premijer, na nacionalnoj televiziji je zatražio izvinjenje od Pekinga. On je ovaj potez nazvao "odvratnim, duboko uvredljivim i nečuvenim".

Dodao je da je Australija uspostavila transparentan postupak za istraživanje navodnih ratnih zločina, kao što se očekivalo od "demokratske, liberalne" zemlje.

Međutim, on je takođe apelovao da Kina odgovori na pozive Australije na diplomatske pregovore, tražeći od njih da se "ponovo angažuju".

Usledio je odgovor iz Kine. Portparolka ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjing napisala je da "nije Kina ta koja treba da se stidi, već Australija".

Na društvenoj mreži Weibo oglasio se i čovek koji stoji iza fotoigrafije, rekavši da nije očekivao da će se oglasiti "Stari Morison". U ovom sporu su mnoge zemlje, poput Francuske i Novog Zelanda zauzele stranu Australije.

Kina se ne kaje

 

Ipak, izvinjenje iz Kine nije stiglo, te dodaju da je slika karikatura, a da su odgovori usledili kao preterana reakcija.

Peking je usput odgovorio i Francuskoj.

- Gde je sloboda izražavanja kojom se hvalite - upućeno je iz ambasade Kine u Parizu ukazujući na snažnu odbranu Francuske na pravo na karikature.

 

Sve je prešlo na viši nivo kada je Morison u utorak iskoristio kinesku platformu WeChat kako bi apelovao na Kineze, posebno na veliku zajednicu koja živi u Australiji.

Diplomatski spor "ne umanjuje poštovanje i uvažavanje kineske zajednice u Australiji" napisao je on, istovremeno ponavljajući ranije kritike i lažne slike i braneći australijsko rukovanje istragom ratnih zločina.

 

Do srede ujutru njegovu poruku pročitalo je 50.000 korisnika. Međutim, poruka je nestala, a operativni centar je naveo da je objava kršila propise, uključujući "iskrivljene istorijske događaje i zbunjivanje javnosti", a onda se u državnim kineskim medijima pojavila i karikatura gde su Kina i Australija predstavljene kao panda i kengur.

- Razmislite o tome. Koliko je puta Zapad napravio karikaturu koja je uvredila nezapadne narode - naveo je "The Global Times".

Inače, dve zemlje već se spore oko brojnih pitanja. Počev od korona virusa i poziva da se istraži poreklo epidemije, do slobode medija, ekonomskih sankcija, pa sve do špijunaže.

Video: Pobili se u kineskom restoranu pa se unakazili vrelom supom: Svađa zbog WC-a

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA