≫ 

Haos u Austriji zbog Kurcovih izjava o Balkanu i koroni: Ipak, nastavljaju u istom maniru

Pravdajući izjave kancelara, austrijski šef diplomatije opet uperio prstom u Zapadni Balkan i poručio da smo im "i dalje prijatelji iako smo im vratili koronu"

  • 5
Austrija korona virus koronavirus

Foto: Tanjug/AP

Ministar spoljnih poslova Austrije Aleksander Šalenberg odbacio je kritiku koalicionog partnera, vicekancelara Vernera Koglera, uz ocenu da je apsurdno prikazivanje kancelara Sebastijana Kurca kao neprijatelja Zapadnog Balkana.

Svađa između koalicionih partnera, Narodne partije Austrije (OVP) i Zelenih, izbila je nakon izjave kancelara Kurca da su migranti poreklom sa Zapadnog Balkana krivi za rast broja zaraze korona virusom u Austriji posle leta.

Lider Zelenih, Kogler, kazao je da je ta izjava kancelara povodom najave restrikcija prilikom ulaska u Austriji za vreme božićnih praznika, neprikladna i uvredljiva za građane migrantskog porekla.

Šalenberg je, s tim u vezi, ukazao da je putovanje u vreme pandemije opasnost.

- Mobilnost u doba pandemije je rizik, i to je činjenica. Činjenica je isto da je prošlog leta 75 odsto infekcija uvezene iz inostranstva povezano sa povratnicima sa odmora iz Hrvatske i država Zapadnog Balkana - naglasio je on.

Šalenberg je rekao da bi pojačano putovanje tokom božićnih praznika, posebno u zemlje sa visokim brojem zaraženih, moglo imati fatalne posledice.

- Te činjenice ne menjaju ništa na tesnom prijateljstvu sa Zapadnim Balkanom. Austrija na čelu sa Kurcom je poseban prijatelj i podržavalac država tog regiona - podvukao je on.

Šalenberg je kazao da je Kurc taj koji se na nivou EU zalagao da države Zapadnog Balkana dobiju na raspolaganje vakcine protiv korona virusa.

- Od Austrije uvedena pravila važe za sve države sveta i podjednako za sve građane u Austriji, nezavisno od državljanstva i porekla - podvukao je on.

Podsetimo, i Srbi su reagovali na izjavu austrijskog kancelara, a jedan Hrvat je u otvorenom pismu veoma slikovito ilustrovao kako je pretrpeo sve nepravde tokom korone, baš zbog toga što je Balkanac.

Video: Molitva u austrijskom selu koji ima strahovito ime: Sveta Korono, moli Boga za nas

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Majkl Džondar

    4. decembar 2020 | 10:11

    Uvek ćemo mi biti krivi za bilo šta. Ista situacija je i u Sloveniji. Zato najbolje ostati u Srbiji i probati da se od svoje zemlje napravi lepo mesto za život. Jeste teži način ali nagrada je mnogo veća i bolja.

  • Lord

    4. decembar 2020 | 10:40

    Nije lako sa Kurcem...!!!

  • Boban

    4. decembar 2020 | 12:03

    Kriv je njima Gavrilo Princip. Pokvario im je plan velike Austrije. Samim tim smo i mi krivi za sve i uvek. Ali ko ih... Bez naših ljudi firme bi im propale. U svakoj Austrijskoj firmi vodeći ljudi, ili bar oni koji odradjuju najveći deo posla, su sa Balkana.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA