≫ 

Frka u Britaniji, zdravstveni radnici neće biti vakcinisani: Na hiljade doza će propasti?

Vakcina mora da se ubrizga najviše šest sati nakon transporta

  • 12
fajzer, pfizer

foto-ilustracija: pixabay; tanjug/ap

Strah da Britanija neće dobiti nove doze vakcine protiv korona virusa koju su napravili Fajzer i Biontek pre Nove godine naterala je zvaničnike da izmene listu prioriteta za primanje cepiva i sa prvog mesta uklone zdravstvene radnike. Kako navode tamošnji mediji, vakcine će prvo primati korisnici domova za stare, a vakcinacija bi trebalo da počne u narednih nekoliko dana.

Nada da se kraj pandemije bliži sa dolaskom kamiona punih vakcina polako pada u vodu pošto je saopšteno da Fajzer neće moći da isporuči 100 miliona doza kako je planirano, već samo polovinu od dogovorene količine. Ipak, vlasti tvrde da će milioni bočica ipak stići do Nove godine.

Komercijalni direktor Bionteka rekao je da je Britanija naručila 40 miliona doza sa nadom da će četvrtina stići do januara. Navodi da će nova pošiljka ka njima krenuti već iduće nedelje, kada bi trebalo i da se počne sa davanjem vakcine, odnosno do 8. decembra.

Ipak, sada se postavlja pitanje koliko će tačno doza Britanija dobiti do kraja godine. Naime, jedan od zvaničnika tamošnjeg Ministarstva kaže da 800.000 doza koje bi trebalo da stignu iduće nedelje će možda biti i jedina doze koje će stići u narednom periodu.

Sekretar Alok Šarma je danas priznao da su "samo neke" doze pristigle u Veliku Britaniju.

Virus Outbreak Belgium Vaccine

Virginia Mayo

To je stvorilo dodatni haosu u Vladi i izazvalo "logističku noćnu moru", te je, navodno prelomljeno da će vakcine prvo ipak primiti korisnici domova za stare, dok će zdravstveni radnici, koji su na prvoj liniji fronta, morati da sačekaju na red.

Propašće im na hiljade vakcina?

 

Nije ni najjansije kako će se vakcine primati. Naime, cepiva trenutno dopremaju u pakovanjima u kojima ima od 975 do 4.875 doza, koje moraju biti iskorišćene u roku od šest sati od transport, čak i ako se čuvaju u frižiderima. Mnogi domovi za stare imaju svega desetak korisnika, što bi značilo da čak će i najmanje pakovanje vakcina biti preveliko za neku ustanovu, čime se ugrožava na stotine doza cepiva.

Prema najavama ministra zdravlja Škotske, korisnici domova na severu zemlje trebalo bi da krenu da primaju vakcine već od 14. decembra.

Direktor Lekarske komore velike Britanije rekao je da nije sporno to što će stari prvo dobiti vakcine, ali ističe da je medicinsko osoblje u najvećem riziku od zaraze.

- Oni će sigurno biti besni jer jedan dan vlasti pričaju jedno, drugi dan drugo - rekao je dr Čand Nagpaul.

Video: Ovako izgleda proizvodnja vakcine protiv korone

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kg

    4. decembar 2020 | 12:07

    Sve što im bude prošao rok posle će nama,kao prvoj državi koja se izborila da dobije vakcine od mnogih bogatijih i naprednijih država

  • 💉

    4. decembar 2020 | 12:09

    Britanska vakcina je takav otrov da joj ni sami britanci ne veruju i neće njome da se vakcinišu

  • Zorn

    4. decembar 2020 | 12:47

    Pa da prvo stare da vakcinišu i na njima da ekspertimenišu.Žalosno

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA