Nemačka briše nacističke tragove sa fonetske abecede

Pre nacističke diktature u fonetskoj abecedi su se koristila neka jevrejska imena - poput "D za Davida", "N za Natana" i "Z za Zahariju"

  • 5
Hitlerovo carstvo

Foto: Promo/Korice knjige

Nemačka će "oživeti" svoju fonetsku abecedu kako bi uklonila reči koje su dodali nacisti, piše BBC.

Pre nacističke diktature u fonetskoj abecedi su se koristila neka jevrejska imena - poput "D za Davida", "N za Natana" i "Z za Zahariju", prenosi Tanjug.

Ali nacisti su ih zamenili Dorom, Severnim polom (Nordpol na nemačkom) i cepelinom i njihova upotreba se od tada nastavlja, a da većina Nemaca nije bila svesna nihovog antisemitskog porekla.

Stručnjaci rade na novim terminima, koji će biti predstavljeni javnosti i usvojeni 2022. godine. Inicijativa je potekla od Mihaela Bluma, zaduženog za borbu protiv antisemitizma u državi Baden-Virtemberg, iza koga stoji Centralno veće Jevreja u Nemačkoj.

Posao smišljanja novih termina za problematična pisma sada je u rukama Nemačkog instituta za standardizaciju (DIN).

Često korišćeni ekvivalent u Velikoj Britaniji je fonetska abeceda NATO-a, sa terminima kao što su „F za fokstrot, T za tango“. Ali mnogi govornici engleskog jezika na telefonu koriste i izraze poput „D za Denisa, S za šećer“.

Da bi se sačuvalo sećanje na antisemitsku listu, ona će biti predstavljena kao dodatak novoj listi koja će biti stavljena na javnu raspravu sledeće godine. Nakon te rasprave, nova nemačka lista treba da bude usvojena krajem 2022. godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihailović

    6. decembar 2020 | 12:43

    Bravo za potez u Nemačkoj, u našem regionu veličaju Hitlerove saradnike i zločince, a dosta je kriva i sama EU šta je mnogo toga dozvolila kao naprimer šahovnicu u kojoj su samo zamenili crveno bela polja...to bi bilo isto kao da je Nemačka zadržala svastiku samo krake okrenula na drugu stranu...

  • sasa

    6. decembar 2020 | 09:31

    Tako to rade u civilizaciji. Hrvatska je zadnjih godina vratila Pavelićeve reči u svoj novi pravopis.

  • Salko poturceni srbin

    6. decembar 2020 | 08:02

    U nasim glavama nece izbrisati.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA