Kongres usvojio zakon kojim se dozvoljava upotreba kanabisa: Treba da ga odobri Senat

Trenutno jedan od tri Amerikanca živi u državi u kojoj je kanabis legalizovan za odrasle osobe, uprkos zabrani na saveznom nivou

  • 2
Marihuana, kanabis

Foto: Pixabay

Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je zakon kojim se prvi put dozvoljava upotreba kanabisa.

Zakon predviđa uklanjanje kanabisa sa liste kontrolisanih supstanci na federalnom nivou i ukidanje određene savezne presude, prenosi BBC, piše Tanjug.

Protivnici novog zakona, većinom republikanci, nazvali su usvajanje dokumenta "šupljim političkim gestom" i ismejali demokrate, koje su zakon stavile na dnevni red u vreme kada hiljade Amerikanaca umire od korona virusa.

Zakon, koji je usvojen sa 228 glasova za i 164 glasa protiv treba da odobri Senat u kojem većinu imaju republikanci, a kako navodi AP, mala je verovatnoća da će se to dogoditi.

Agencija podseća da je sličan zakon, kojim bi firmama koje posluju sa kanabisom bio omogućen pristup tradicionalnim bankarskim uslugama, prošle godine odbačen u Senatu nakon što je prošao u Predstavničkom domu.

Iako je kanabis zabranjen saveznim aktom iz 1970 godine, savežne američke države mogu da donose sopstvene zakone o upotrrebi te supstance.

Trenutno jedan od tri Amerikanca živi u državi u kojoj je kanabis legalizovan za odrasle osobe, uprkos zabrani na saveznom nivou.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Johan

    5. decembar 2020 | 06:17

    Pa Kanada i neke Americke drzave podigle su staklene baste za uzgajanje kanabisa to je kod bjih legalizovano i prodavace celom svetu navodno kao farmaceutsko sredstvo sto i jeste navodno

  • Ena

    5. decembar 2020 | 06:20

    Zbogom pameti

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA