Naučnica iz Vuhana upozorava: U Aziji ima još korona virusa koji mogu preći na ljude

Virolog Ši Zengli s Instituta za virusologiju u Vuhanu rekla je da ovi virusi, među kojima su i bliski rođaci Sars-CoV-2 koji uzrokuje kovid-19, verovatno kruže u zemljama južne Azije

  • 19
Slepi miš

foto: pixabay.com

Slepi miševi u pograničnim regijama južne i jugozapadne Kine nose u sebi druge korona viruse koji već sada mogu da pređu na ljude, upozorila je istaknuta kineska naučnica.

Virolog Ši Zengli s Instituta za virusologiju u Vuhanu rekla je da ovi virusi, među kojima su i bliski rođaci Sars-CoV-2 koji uzrokuje kovid-19, verovatno kruže u zemljama južne Azije.

- Ne bi trebalo da ih tražimo samo u Kini, već i u zemljama južne Azije - rekla je Ši kojoj je nadimak "žena šišmiš" jer se specijalizirala za proučavanje korona virusa kod slepih miševa piše "Guardian".

Zengli i njene kolege za sada nisu uspeli da otkriju ove viruse kod domaćih ili divljih životinja na području Vuhana, glavnog grada provincije Hubei. Rekla je da ako je posrednik u širenju kovida-19 bio ljuskavac, kao što su to neki predložili, tada je moguće da je virus kovida-19 prešao sa slepih miševa na njih izvan granica Kine - budući da svi ljuskavci u Kini zapravo dolaze putem krijumčara iz drugih azijskih država, uključujući Indiju.

Međutim, virolog Dejvid Robertson sa Univerziteta u Glazgovu i dalje smatra da bi istraga o poreklu virusa koji je uzrokovao pandemiju kovida-19 trebalo da bude usmerena na Kinu, prenosi Index.hr.

- Prilično smo sigurni da su ljuskavci pokupili virus od slepih miševa nakon što su bili uvezeni u Kinu - rekao je Robertson i dodao kako je istraživanje njegove grupe pokazalo da je Sars-CoV-2 stekao većinu mutacija zbog kojih je mogao preći na ljude dok je još bio u slepim miševima.

Video: Stanovnici Vuhana maskirani slave Noć veštica, dok korona virus hara svetom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hulk

    5. decembar 2020 | 08:48

    U kini ne jedu samo bicikle. Sve što trepne ili mrdne oni tamane.

  • Ja

    5. decembar 2020 | 09:17

    Glavno da Kinezi znaju koji su to sismisi i jesu li jestivi. Covece, pa priroda mora da se brani od tih Kineza. Zderu mrtvo, zderu zivo, biljku ili zivoti ju kojoj kuca srce njima je svejedno !!! Sad kad unistise planetu kao neko im uneo. Ne!!! To su kinezi. Ne treba nam ni Bil Gejts ni ostali pobratimi, ni vakcina sa cipom. Kinezi ce da nas srede pa i nas da pozderu!

  • Bgd

    5. decembar 2020 | 10:21

    Pogani. Jedu sve zivo i mrtvo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA