≫ 

Hiljade demonstranata na ulicama Pariza: Ispalili vatromet na policiju, ona odgovorila suzavcem

Nasilni sukobi između demonstranata i policije dogodili su se na sličnom protestu, koji je održan prošle nedelje

  • 5
France Police Demonstracije u Parizu Francois Mori

Na protestu protiv policijske brutalnosti i planova bezbednosne politike predsednika Emanuela Makrona, grupa anarhista je ispalila je pirotehnička sredstva na policiju, razbila izloge prodavnica, zapalila automobile i barikade, a na nasilje demonstranata policija je odgovorila upotrebom suzavca i hapšenjima, javlja Rojters.

Protesti su u početku bili mirni, a demonstranti su šetali ulicama Pariza nosceći transparente "Francuska - zemlja policijskih prava" i "Povucite zakon o bezbednosti", prenosi Tanjug.

Policija je saopštila da je do sukoba došlo kada se oko 500 pripadnika Crnog bloka priključilo protestima, praveći nerede na ulicama Pariza, prenose lokalni mediji. Do 17 časova uhapšeno je 30 ljudi.

Protesti su održani i u Marseju, Lionu, Lilu i drugim gradovima u Francuskoj.

Nasilni sukobi između demonstranata i policije dogodili su se na sličnom protestu koji je u Parizu održan prošlog vikenda.

Makronova stranka je ove nedelje saopštila da će načiniti izmene predloženog zakona koji nastoji da ograniči deljenje fotografija i snimaka policijskih službenika, nakon što je naišao na snažan otpor javnosti i levice.

Nezadovoljstvo javnosti eskaliralo je krajem novembra nakon što je nekoliko policijskih službenika pretuklo muzičkog producenta afričkog porekla Mišela Zeklera, a za ovaj incident građani su saznali nakon što je na internetu objavljen snimak na kojem je on zabeležen.

Kritičari tvrde da bi originalni predlog zakona omogućio da zloupotreba ovlašćenja od strane policijskih službenika prođe nekažnjeno, a koje mnogi aktivisti za ljudska prava otpužuju za rasizam. Mnogi tvrde da čak i izmenjen predlog zakona ne predstavlja napredak u tom pravcu.

Video: Eskalirale demonstracije u Parizu: Gori fasada centralne banke

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cutura

    5. decembar 2020 | 17:36

    U Francuskoj su demonstranti, a ovde huligani i fasisti???? Dvostruki arsini!

  • Zeljko ex JSO

    5. decembar 2020 | 19:28

    Na ulici su klinke sa pivom u društvu arapcica i crnaca,takvom olosu smetaju zakoni meni ne!Znaci javljam se sa lica mesta,nisam mogao ostati miran tri klinke i dva crncica sam tako nalupo da će pamtiti ove demostracije.Pozdrav sa Republike!

  • PRC

    5. decembar 2020 | 18:41

    Bolji je molotovljev od vatrometa. Stižu nam praznici neka je veselo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA