≫ 

Od početka pandemije u okeanima završilo 1,56 milijardi zaštitnih maski

Pandemija je znatno povećala upotrebu plastike za jednokratnu upotrebu, dok su ekološki prihvatljive politike ugrožene i unazađene

  • 1
bačena maska bačene maske smeće medicinski otpad Foto: Tanjug/AP

Procenjuje se da je ove godine zbog pandemije korona virusa u okeanima širom sveta završilo 1,56 milijardi zaštitnih maski, što ostavlja teške posledice na morsku floru i faunu, stoji u izveštaju nevladinog udruženja za zaštitu mora sa sedištem u Hongkongu.

U izveštaju organizacije Okeani Azije (Oceans Asia) stoji da je zbog nepropisno odbačenih maski morski svet opterećen s dodatnih 4.680 do 6.240 tona plastike, prenosi portal Hongkongfp.com. (Hong Kong Free Press).

Pandemija je znatno povećala upotrebu plastike za jednokratnu upotrebu, dok su ekološki prihvatljive politike ugrožene i unazađene, stoji u izveštaju.

- Veća briga o ličnoj higijeni i češća kupovina hrane za poneti rezultirali su povećanom upotrebom plastike, posebno plastične ambalaže - rekao je Gari Stokes, direktor operativnog odeljenja ove organizacije.

Dodaje da je "u međuvremenu odgođen ili zasad odbačen niz mera čija je svrha smanjiti potrošnju plastike, poput zabrane jednokratnih plastičnih kesa".

U izveštaju se ističe da je za razgradnju zaštitnih maski potrebno čak 450 godina, a za to vreme mikroplastika može znatno naškoditi morskom svetu i ekosistemima, prenosi Hina.

- Od posledica nagomilavanja plastike svake godine smrtno strada oko 100.000 morskih sisara i kornjača, više od milion ptica, čak i veliki broj riba, beskičmenjaka i ostalih životinja - rekao je Stokes iz organizacije Oceans Asia.

- Proces izuzetno negativno utiče na ribarstvo i na turističku industriju, a globalna ekonomija košta oko 13 milijardi američkih dolara godišnje - dodao je.

U izveštaju se predlaže češća upotreba zaštitnih maski za višekratnu upotrebu te se vlade pozivaju da ubrzaju razvoj alternativnih tipova maski i da edukuju i informišu javnost o pravilnom odlaganju otpada.

- Ključno je da se angažujemo na što manjem korišćenju plastike za jednokratnu upotrebu i u tome svi moramo ravnopravno da učestvujemo - smatra Tale Felps Bondarof, direktor odeljenja za istraživanja organizacije "Oceans Asia".

Video: Zaštita vizira od korone je potpuno beskorisna bez maske

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Blafi

    15. decembar 2020 | 01:11

    Maske koje su završile u okeanu su izbrojali a onoliki avion što je nestao nemogu da nadu posle 7 godina.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA