≫ 

Najupečatljivi detalj sa Putinove konferencije: "Da smo hteli da ubijemo Navaljnog, bio bi mrtav"

Glavne teme će biti epidemija virusa korona i kriza koju je ona izazvala u svetu, situacije u Nagorno-Karabahu i Belorusiji, kao i druga međunarodna pitanja

  • 10

Ruski predsednik Vladimir Putin održao je godišnju konferenciju za štampu za domaće i strane novinare. Na konferenciji se pričalo o epidemiji korona virusa, izborima u Americi, trovanju Navaljnog, ali i situaciji u Nagorno-Karabahu i Belorusiji.

Ove godine se, zbog pandemije korona virusa, događaj održava putem video linka, a za konferenciju se akreditovalo 774 novinara.

Putin je na početku konferencije podsetio da zbog pandemije ona nije mogla da bude održana kao i prethodnih godina.

Odgovarajući na pitanja novinara predsednik Rusije je podsetio da je pandemija dotakla sve pore života.

- Bilo je zaključavanja, smanjenja transporta i radnih mesta, pad prihoda. Primetan je rast nezaposlenosti - rekao je predsednik.

On je istakao da je pad BDP Rusije iznosio je 3,6 odsto, što je manje nego u državama EU i SAD.

Putin je rekao da nijedna država nije bila spremna na pandemiju i podsetio da je Rusija bila prva zemlja koja je počela da proizvodi vakcine.

- Naša vakcina je dobra, ima 95 odsto efikasnosti - rekao je Putin.

Odgovarajući na pitanja novinara o tome da li će Rusija imati dovoljno vakcina za sebe, s obzirom na to da je rešena da šalje vakcina širom sveta.

- Vakcine su na tržištu i namenjene su određenim grupama. Ljudima poput mene ove vakcine nisu dostupne. Nisam se još vakcinisao, ali to ću uraditi čim mi dozvole. Ponavljam da stručnjaci kažu da moramo da imamo razmak između vakcina. Prvo se primi vakcina protiv gripa, pa onda protiv korone, a mora da bude između dve ili četiri nedelje razmaka - rekao je Putin i dodoa da smatra da treba sprovesti masovnu vakcinaciju.

- Lekari širom sveta su saglasni u tome da pandemija može da se zaustavi samo ako se vakcinišemo. Samo tamo ćemo steći imunitet. Naša vakcina je efikasna i bezbedna, i ne treba da se bojimo da je primimo - rekao je predsednik.

On je istakao da je ruska vakcina bezbedna, ali da im fali opreme da bi krenuli u masovnu proizvodnju kako bi napravili milione neophodnih doza.

Putin nije želeo da odgovori na pitanje novinara da li su specijalne službe Rusije dobile nalog da otkriju kako se pojavio virus korona.

- Šire se mnoge glasine o poreklu korone, ali da treba polaziti od stava da se ne traže krivci, nego da se objedine napori u borbi protiv tog problema - rekao je Putin dodajući da o pitanju naloga specijalnim službama konferencija nije mesto da se o tome govori.

"Da smo hteli, Navaljni bi bio mrtav"

Na pitanje o kritičaru Kremlja Alekseju Navaljnom kojem je 20.  avgusta pozlilo na letu u Rusiji da bi se potom u Nemačkoj ustanovilo da je otrovan novičokom, nervnim otrovom proizvedenim u vojne svrhe, Putin je rekao da Navaljni "nije dovoljno važna meta".

Na pomen imena opozicionara, Putin je počeo da se smeje.

- Da smo hteli da ga otrujemo, verujte mi, odradili bi posao kako treba. Međutim, prava je istina kada mi se obratila njegova supruga, odmah sam odobrio da ide u Nemačku - rekao je Putin.

On je dodao da je medijska istraga koja je osobe odgovorne za trovanje Navaljnog identifikovala kao pripadnike službe državne sigurnosti običan "trik" kako bi se napadali ruski zvaničnici i istakao da Navaljni uživa potporu američkih tajnih službi.

Očekuje bolje odnose sa SAD

Novinari su Putina pitali i o izborima u Americi. Jedan je pitao kako to ruski hakeri "nisu pomogli Trampu da bude izabran" i da li će ga primiti ako zatraži azil.

Putin je rekao da je to pitanje provokacija i da se ruski hakeri nisu mešali uz izbore. On je dodao da je cilj takvih navoda da pokvare odnose Rusije i SAD.

- Trampu ne treba posao u Rusiji pošto ga podržavaju mnogi u SAD - rekao je Putin.

Vladimir Putin je izrazio nadu da će se barem neki problemi u rusko-američkim odnosima rešiti u vreme administracije Džoa Bajdena koja stupa na dužnost u januaru.

- Pretpostavljamo da će novoizabrani američki predsednik razumeti šta se dešava, on je osoba koja ima iskustva i u unutrašnjoj i u spoljnoj politici - rekao je Putin i dodao da Moskva očekuje da će se rešiti svi problemi koji su se pojavili ili bar neki od njih.

Nije siguran da li će se ponovo kandidovati

Putin je rekao i da još nije odlučio da li će se kandidovati na predsedničkim izborima 2024. godine.

- Još je rano da se govori o tome, videću da li ću se kandidovati ili ne - rekao je Putin.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aca

    17. decembar 2020 | 15:29

    Putin legenda!!!Ziv bio

  • B

    17. decembar 2020 | 12:49

    Ako uopste i primi nesto,sigurno nije vakcina,nego neki vitamin,ili nesto slicno,kao sto ce biti i kod nas,samo pred kamerama ce biti nasminkano drugacije,pa kao primili vakcinu protiv korone.

  • Tanja

    17. decembar 2020 | 10:47

    Pa ta koju ce on da primi jeste bezbedna a da li je bezbedna ona koja ce se dati narodu??

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA