≫ 

Građani samo čuli reč "blokada", zavladala vojnička disciplina: Ovako se čeka ispred kovid ambulante

Niko se ne gura, a redovi na testiranje dugački su i po nekoliko kilometara

  • 0
Južna Koreja, testiranje, korona virus Red ispred jedne od kovid ambulanti Foto: Tanjug/AP

Vlasti u Južnoj Koreji apelovale su na građane da ozbiljno shvate restrikcije i da se pridržavaju mera jer bi zemlja mogla da uvede blokadu zbog sve većeg broja novoobolelih od korona virusa.

Južna Koreja bila je uzor kako je uspešno savladala nekoliko talasa korona virusa. Zemlju su hvalili i stručnjaci Svetske zdravstvene organizacije nakon što se, na samom početku, veoma uspešno izborila sa epidemijom. Iako je među prvima pogođena virusom, Južna Koreja je uspela da izbegne teške blokade koje su bile na snazi u mnogim zemljama sveta, i to uglavnom zahvaljujući masovnom testiranju i veoma razvijenoj metodologiji praćenja kontakta.

Međutim, u trećem, zimskom talasu, njihove proverene metode više ne daju očekivane rezultate. U sredu su iz Ministarstva zdravlja apelovali na ljude da se obavezno pridržavaju mera fizičke distance, pogotovo u Seulu, koji broji oko 50 miliona stanovnika. Zvaničnici kažu da je situacija toliko ozbiljna da su na korak od uvođenja potpune blokade što bi, kako navode, imalo nesagledive posledice za ekonomiju. Pogotovo za preduzetnike.

U utorak su zabeležili 1.078 novih slučajeva zaraze, što je i najveći dnevni bilans od početka pandemije. Preminulo je 12 osoba, a na respiratorima je 226. Kako im je broj preminulih premašio 600, vlasti više ne žele da rizikuju, svi su se udružili da zaustave širenje zaraze.

U praćenje kontakata sada su se uključili i vojska i policija, a kovid centri rade danonoćno kako bi svi mogli da se testiraju. Da imaju izgleda za uspeh i u ovom talasu možda najbolje pokazuje disciplina građana. Ne samo da svi nose maske, već se strogo pridržavaju ostalih mera i drže fizičku distancu.

Iako na stotine njih čeka u redovima ispred kovid ambulanti da se testira, niko se ne gura. Naprotiv, redovi su dugi i po nekoliko kilometara i svi drže rastojanje od najmanje 2 metra.

Video: Uđeš u telefonsku govornicu i testiraš se: Južna Koreja smislila keativan način da suzbije zarazu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA