Nacionalni dan Države Katar obeležava se 18.decembra

Nacionalni dan Države Katar, bisera Persijskog zaliva, domaćina Mundijala 2022. godine i Azijskih igara 2030.godine, obeležava se 18.decembra

  • 0

Usled epidemiološke situacije, Ambasada Države Katar u Republici Srbiji, nije organizovala tradicionalnu proslavu nacionalnog praznika.

Umesto toga, prijateljskom narodu Srbije, pripremila je video prilog sa pozdravnim porukama ambasadora Katara u Srbiji, Nj.E. seik Mubarak Fahad Al Tanija, uz bajkoviti i animirani prikaz tradicionalnih elemenata i motiva Katara, mnogobrojnih sadržaja koje pruža ova zemlja, ali i deo priprema za Svetsko prvenstvo u fudbalu, koji će bez ikakve sumnje, biti najspektakularnije u istoriji Mundijala.

U svom obraćanju, ambasador Al Tani je istakao da Država Katar, 18. decembra svake godine, obeležava dan kada je pokojni osnivač države Katar, seik Jasim Bin Mohamed Bin Tani preuzeo vlast. On je ukazao da je pandemija Covid-a 19 sprečila održavanje tradicionalne proslave ove godine, pošto su na snazi preventivne mere protiv širenja virusa, nametnule novu realnost i aktivnosti premestile u virtuelnu sferu.

Naglasio je da nastavak nepravedne blokade, koju su susedne države nametnule Kataru četvrtu godinu zaredom, nije odvratilo državu Katar od ekonomskog i urbanog razvoja kao i postojanosti pred pandemijom Covid-a 19, budući da je Država Katar doživela sveobuhvatni preporod, a njen zdravstveni sistem dokazao je svoju spremnost, čime je Država Katar i dalje ostala jedna od zemalja koje su najmanje pogođene pandemijom na svetu. Takođe, Država Katar je intenzivirala svoje aktivnosti na pitanjima od značaja za međunarodnu zajednicu, kao što su klimatske promene, borba protiv siromaštva, borba protiv terorizma i druge, pored usvajanja mudrih i odgovornih politika, doprinoseći tako rešavanju mnogih sukoba mirnim putem i dijalogom. To je, kako je istakao, ojačalo položaj Države Katar i utvrilo njenu ulogu aktivnog partnera na regionalnoj i međunarodnoj sceni.

Ukazao je da je Država Katar, shvatajući značaj međunarodne saradnje u suočavanju sa pandemijom, podržala napore međunarodne zajednice i pružila potrebnu pomoć više od 70 zemalja i međunarodnih organizacija, uključujući i prijateljsku Republiku Srbiju. On je napomenuo da Država Katar posebnu pažnju posvećuje jačanju bilateralne saradnje dve države, aktiviranjem zaključenih sporazuma i intenziviranjem razmene poseta visokih zvaničnika, radi podizanja bilateralnih odnosa na najviše nivoe, a pod mudrim vođstvom Njegovog visočanstva seik Tamim bin Hamad Al Tanija, emira države Katar i njegove ekselencije gospodina Aleksandra Vučića, predsednika Republike Srbije.

On je istakao da, iako je pandemija virusa Covid 19 nanela veliku štetu većini ekonomskih aktivnosti na globalnom nivou, Republika Srbija je uspela da se u velikoj meri suprotstavi njenim negativnim efektima, sto potvrđuju i očekivanja da će biti država sa najnižim padom BDP-a u Evropi. Naglasio je da je Srbija, takođe, pokazala solidarnost, jer je pružila podršku i pomoć susednim zemljama, Italiji, Kini i drugima, u vreme kada se suočila sa velikim izazovima kao rezultat virusa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA