Nacija sa najčudnijim odgovorom na koronu: Koristili molitvu i prirodni lek - nemaju virus od maja?

Predsednik poznat pod nadimkom Buldožer rekao je u junu da je nacija pobedila virus nakon "tri dana posta i molitve"

  • 0
Tanzanija Afrika Foto: tanjug/AP

Dok se ostatak sveta bori sa pandemijom korona virusa, jedna nacija je u borbi koristila molitve, mešavinu đumbira i limunade i inhalaciju vodenom parom - i tvrdi da ga je eliminisala.

Tanzanija u Istočnoj Africi, koja ima oko 56 miliona stanovnika, od početka maja nije zabeležila nijedan zvaničan slučaj korona virusa.

Zemlja je do tada zabeležila 509 slučajeva infekcije i 21 smrtni slučaj, ali tada su se infekcije zaustavile, prema vladinim brojkama.

Tanzanija je odbila da uvede blokadu kao veliki deo sveta i umesto toga odlučila je da se osloni na moć molitve, na tradicionalne tehnike lečenja kao što je inhalacija vodenom parom i prirodni "lek" kao što su đumbir i limunada.

Tanzania Tanzanija, obala more Foto: Pixabay

Predsednik Tanzanije Džon Magufuli, poznat pod nadimkom Buldožer zbog svoje autoritarne prirode, u maju je zaustavio brojanje slučajeva a mesec dana kasnije u junu proglasio da je "zemlja eliminisala virus nakon tri dana posta i molitve".

On je rekao da ozbiljno sumnja u verodostojnost nacionalne laboratorije u kojoj se ispituju uzorci, dodavši kako je "tajno testirao neke životinje i plodove i da su papaja, prepelica i koza bili pozitivni".

- Korona je u našoj zemlji uklonjena uz pomoć Boga - objavio je na službi u crkvi u junu.

Pohvalio je ljude zbog toga što nisu nosili maske i upozorio je da maske koje nije odobrila vlada mogu biti zaražene virusom.

Pobožni katolik koji je doktorirao hemiju, prethodno je nazvao korona virus "đavolom" koji se može pobediti molitvom.

- Ne može da živi u telu Boga. Odmah bi bio spaljen - dodao je predsednik, prenosi News.com.au.

Njegov odgovor na korona virus bio je taj što je rekao građanima da se okrenu milotvama, a vlada je čak odvojila i dane za to, i da koriste domaće lekove.

Jedan od njih je bio upotreba lišća nim, poznatog kao "mvarubaini" - što znači "40 lekova" - kuvanjem sa lukom i teranjem pacijenata da udišu paru.

Drugi ključni deo odgovora bio je zabrana objavljivanja podataka i zaustavljanje prijavljivanja slučajeva, zbog čega se njegova izjava da je Tanzanija bez kovida-19 i vladine brojke koje pokazuju da nije bilo slučaja od maja uzimaju sa rezervom.

Čak i sa malim kapacitetima testiranja nacije oko nje zabeležile su desetine hiljada slučajeva i stotine smrti - kao Kenija na primer, koja ima skoro 93.000 infekcija i preko 1.600 umrlih.

U zemlji je od juna nezavisnim medijima i nevladinim organizacijama zabranjeno istraživanje i izveštavanje o prisustvu kovida-19, ali tajno snimljene noćne sahrane jasno pokazuju šta je vlada pokušala da sakrije.

Na uznemirujućim snimcima na društvenim mrežama vide se sahrane pod strogim obezbeđenjem, sa ljudima u zaštitnoj opremi i u prisustvu malog broja ožalošćenih.

Američka ambasada je u maju upozorila da su bolnice u Dar Es Salamu pretrpane pacijentima obolelih od korone.

Lokalni mediji sada objavljuju da bi nacija uskoro mogla da ima "ogroman" broj kovid žrtava nakon što su tri velike bolnice u ovom gradu prepune pacijenata.

Sauti Kubwa izveštava da su "pouzdani izvori, uključujući lekare i bliske rođake primljenih pacijenata, potvrdili da pandemija tiho ubija ljude alarmantnom brzinom".

Navodi da od marta nacija odbija da uvede bilo kakav oblik socijalne distance i da se okrenula prirodnim lekovima, tradicionalnim isceliteljima, političarima i duhovnim vođama koji tvrde da su otkrili lek za smrtonosni virus.

Nacija nije uvela blokadu, a predsednik je zahtevao da prodavnice i drugi radni prostori ostanu otvoreni.

Kako je Tanzanija prestala da objavljuje slučajeve obolelih, teško je ustanoviti koliko je njihov pristup imao efekta.

Međutim, direktor afričkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti iskazao je zabrinutost zbog prekida informacija, s obzirom na to koliko se virus brzo širi u ostatku sveta.

- I dalje se nadamo i zalažemo da bi Tanzanija mogla da istupi sa informacijama i izvesti kakva je sada situacija kako bismo mogli zajednički da radimo na suzbijanju virusa na ovom kontinentu - poručio je direktor.

Video: Ušla u prodavnicu bez maske, svađala sa svima redom i zakašljala u facu ženi koja ima tumor na mozgu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA