≫ 

Sidnej odvojen od ostatka Australije: "2020. još nije završila sa nama"

Kvinslend, Viktorija, Južna Australija i teritorija Kanbere, objavile su u nedelju zabranu ulaska za stanovnike Sidneja

  • 0
Sidnej korona Foto: Tanjug/AP

Australijske države i teritorije počele su da sprovode zabrane ulaska stanovnicima Sidneja zbog sve većeg rasta broja obolelih od korona virusa u najvećem gradu te države.

Zatvaranje granica izvan Novog Južnog Velsa uništilo je božićne planove i porodična okupljanja mnogih ljudi, navodi BBC. Avio-kompanije su otkazale nekoliko letova u ponedeljak nakon ponoći.

Grad je zabeležio 83 slučaja ove epidemije, a svi su povezani sa sidnejskim regionom Severne plaže.

Premijer Skot Morison je, govoreći u Kanberi, rekao da "2020. godina još nije završila sa nama".

- Događaji u proteklih nekoliko dana su neverovatno frustrirajući i razočaravajući za ljude širom zemlje koji su imali planove da se okupe i odu izvan države - rekao je on. Ipak, pozdravio je to što je broj novih slučajeva već danas opao.

Vlasti Novog Južnog Velsa zabeležile su 15 novih infekcija, polovinu broja od prethodnog dana, od rekordnih 38.000 testova sprovedenih za 24 sata.

Mnogi ovu brojku smatraju ohrabrujućom jer se virus nije proširio dalje od Severnih plaža, ali vlasti upozoravaju da jednodnevni rezultati nisu dovoljni da bi se utvrdio trend.

- Očigledno je da smo prepolovili broj slučajeva preko noći, ali u pandemiji postoji nivo nestabilnosti, pa ćemo pažljivo nadgledati šta se dešava - rekla je premijerka NJV Gledis Beredžiklijan.

Ona je rekla da je još rano reći da će restrikcije za pet miliona ljudi da budu olabavljene za Božić.

Australija, koja inače nema slučajeva korona virusa van Sidneja, postala je poznata po oštrom odgovoru na pandemiju ove godine.

U Sidneju su okupljanja u prostorijama ograničena na 10 osoba, a svi građani moraju da smanje na minimum socijalne kontakte i da nose maske i u javnosti.

Kvinslend, Viktorija, Južna Australija i teritorija Kanbere, objavile su u nedelju zabranu ulaska za stanovnike Sidneja. U saopštenju se navodi da ti građani mogu da se vrate u roku od 12 sati ili ih čeka 14-dnevni karantin.

Odluka je dovela do "egzodusa" iz Sidneja tokom vikenda.

Da podsetimo, u Australiji je od početka pandemije zabeleženo 28.200 slučajeva korona virusa, a umrlo je 908 osoba.

Video: Margaret ima devedeset godina i primila je vakcinu protiv korone

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA