Pojavio se sajt "Neprijatelji naroda": FBI veruje da Iran stoji iza njega

Sajt je postavljao mete onima koji se protive Trampovim tvrdnjama o izbornoj prevari

  • 0
FBI logo Foto: Tanjug/AP

FBI veruje da Iran stoji iza novonastalog sajta "Neprijatelji naroda" koji podstiče na nasilje protiv zvaničnika koji diskredituju navode kampanje Donalda Trampa o izbornoj prevari.

Dve osobe koje su izdvojene kao "neprijatelji" su direktor biroa Kristofer Vrej i nekadašnji šef DHS Agencije za sajberbezbednost Kris Krebs, prenosi "Daily Mail". Na tom sajtu postavljene su njihove fotografije i adrese, sa nacrtanim metama preko fotografija. Prema nekim navodima, ovim ljudima je čak prećeno smrću.

FBI i CISA - Agencija za sajber i infrastrukturnu bezbednost pri ministarstvu unutrašnjih poslova SAD, izdali su zajedničko saopštenje u kojem tvrde da je su objave na sajtu "Neprijatelji naroda" koji se pojavio nakon predsedničkih izbora, usmerene da umanje poverenje javnosti u izborni proces u Americi, javlja Reuters, a prenosi Tanjug.

Iako se nakon istraživanja otkrilo da se jedan od servera neprijateljskog sajta nalazi u Rusiji, stručnjaci ukazuju da takva veza ne dokazuje da je ruska vlada na bilo koji način povezana sa tim sajtom.

Na tom sajtu se, između ostalog, američki zvaničnici zaduženi za izborni proces optužuju za izdaju.

Sajt inače više nije aktivan, a izvor je za "Washington Post" rekao da se od "prvog dana zna da strani akteri nastoje da potkopaju poverenje u izborni proces SAD".

- Predsednik Tramp je nastavio lažni narativ koji je omogućio da ova vrsta stranih napada prodre u umove američkih građana. Oni koji su ciljani su osporili tvrdnje o izbornoj prevari. Na stranici se navodi upravo to: "Osobe koje su pomagale i podržale lažne izbore protiv Trampa" - navodi izvor.

Na spisku na tom sajtu se nalazila i državna sekretarka Mičigena Džoselin Benson. Demonstranti su se pojavili ispred njenog doma u Detroitu uz povike "Stop krađi".

Republikanski državni sekretar Džordžije Bred Rafensperger, njegova supruga, kao i menadžer Gabrije Sterling primili su pretnje smrću.

U jednoj fazi na listi su se našli i guverneri Džordžije, Pensilvanije, Viskonsina, Nevade i Mičigena.

Krebs, kog je Tramp otpustio prošlog meseca, prvi put je upozorio javnost na ovaj sajt 9. decembra kada je rekao da stranica "Nepijatelji naroda" poziva na "atentat na razne republikanske i demokratske lidere za koje lažno tvrde da su saučesnici u manipulisanju predsedničkom kampanjom 2020".

Na sajtu je navedeno da je Tramp bio u pravu što je "otpustio Krebsa i da je to trebalo da uradi ranije".

- On je deo zavere da Bajden bude izabran - navedeno je na sajtu.

Da podsetimo, Tramp je izneo u javnost navode o rasprostranjenoj izbornoj prevari i od predsedničkih izbora pokušava da ospori pobedu demokrate Džoa Bajdena.

Video: Krvave glave i zaplena oružja: Teški sukobi Trampovih i Bajdenovih pristalica u Vašingtonu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA