Nesvakidašnji potez nemačkih lekara: Izneli detalje o lečenju Navaljnog i pohvalili Ruse

Lekari su u časopisu "The Lancet" naveli da je ishod za Navaljnog bio "veoma povoljan", a zaslugu za to pripisali su brzo pruženoj medicinskoj pomoći koju je dobio u Rusiji

  • 3
Aleksej Navaljni, bolnica, Nemačka

Bolnica u kojoj se Navaljni leči / Foto: Tanjug/AP

Nemački lekari, koji su lečili ruskog opozicionog političara Alekseja Navaljnog nakon što je navodno otrovan nervnim agensom novičokom, opisali su detaljno taj slučaj u jednom od najpoznatijih medicinskih časopisa na svetu.

Lekari su u časopisu "The Lancet" naveli da je ishod za Navaljnog bio "veoma povoljan", a zaslugu za to pripisali su brzo pruženoj medicinskoj pomoći koju je dobio u Rusiji.

Bolnica "Charite" u Berlinu saopštila je danas da je Navaljni dao dozvolu da članak bude objavljen, prenosi AP.

Navaljnom je iznenada pozlilo tokom leta u Rusiji 20. avgusta, a posle ukazane zdravstvene pomoći u Omsku, prebačen je u Berlin 22. avgusta.

Evropska unija uvela je sankcije šestorici ruskih zvaničnika i državnom institutu za istraživanje nakon što su testovi Organizacije za zabranu hemijskog oružja pokazali da je Navaljni bio izložen nervnom agensu novičoku. Kremlj je negirao umešanost u trovanje i uzvratio sankcijama zvaničnicima EU.

U članku lekari iz berlinske bolnice opisuju tačan tok bolesti Navaljnog i proces lečenja različitim lekovima kako bi odgovorili na simptome koje je pokazao i osnovno zdravstveno stanje.

Kako navode, kako se njegovo zdravstveno stanje poboljšavalo, Navaljni je izveden iz medicinski indukovane kome, a lekari su utvrdili da su poteškoće u govoru i razumevanju govora, koje je u početku pokazivao nakon buđenja, nestale nakon tri nedelje.

Oni su naveli da su tokom poslednje posete, 55. dana, primetili da su Navaljnijevi neurološki, neuropsihološki i neurofiziološki nalazi pokazuju skoro potpun oporavak i da nema dokaza o polineuropatiji, koja podrazumeva oštećenje velikog broja ili svih perifernih nerava usled različitih naslednih ili stečenih uzoraka.

Ovo je prva klinička studija slučaja, koja detaljno opisuje trovanje novičokom, mada su simptomi i lečenje slični onima kod izlaganja organofosfornim pesticidima, od kojih na godišnjem nivou umre više od 10.000 ljudi u Aziji.

Video: U ovom je transportovan Navaljni iz Rusije u Nemačku: Ruski opozicioni lider u stabilnom je stanju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ridji

    23. decembar 2020 | 12:51

    Ovaj Navaljni je stvarno nevidjeno govedo kao ovi slobodni i narodni voditelji kod nas.

  • PETAR 1

    23. decembar 2020 | 14:24

    Volim sto su juce braca Rusi uveli sankcije nemcima francuzima I jos nekim zemljama Putine care zavrci ventile.

  • Stefan

    23. decembar 2020 | 15:09

    Lep i seksi ovaj Navaljni 🙂😉😍

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA