U nemačkom gradu toliko je žrtava korone da sanduke smeštaju u skladišta? Krematorijum prebukiran

Vlasti grada Citau rekle da iz poštovanja prema članovima porodice preminlih više neće objavljivati informacije

  • 4
koronavirus, korona virus, Italija, Bergamo Ilustracija Foto: Tanjug/AP

U gradu Citau u Saksoniji je situacija sa korona virusom toliko kritična da, kako navode nemački mediji, tela preminlih čuvaju u skladištima gde inače drže džakove sa peskom za odbranu od poplava.

Kako javlja RTL, krematorijum nema dovoljno kapaciteta da zadovolji trenutne potrebe, pa su tako sanduci sa telima preminulih prebačeni u skladišta gde se čuvaju vreće sa peskom i barijere za obranu od poplava.

- Iz poštovanja prema porodicama preminulih i radnika koji su preopterećeni, nećemo više objavljivati informacije - navodi se u saopštenju gradskih vlasti nakon što se postavilo pitanje da li je istina da se tela pokojnika čuvaju među džakovima.

Iz pogrebnog preduzeća su ranije saopštili da su krematorijumi u Saksoniji prebukirani, a da je situacija u Citauu zabrinjavajuća.

- Broj kreamacija koje treba obaviti ponekad prevazilazi kapacitete krematorijuma u Citau. Ništa bolja situacija nije ni u drugim službama - naveli su iz grada.

Citau se nalazi u trouglu Nemačke, Poljske i Češke, a prema navodima medija, korona virus je u tom gradu "eksplodirao".

Zato su, navode mediji, gradonačelnik i ostali gradski čelnici bili prinuđeni da pronađu rešenje dok se ne rastereti krematorijum - skladište. Iz skladišta iznose kovčege samo i isključivo da bi ih prevezli do krematorijuma, koje već danima neprekidno radi. U poslednjih 10 dana izvršeno je oko 70 kremacija.

Broj preminulih u ovom gradu drastično je skočio u odnosu na prošlu godinu. Konkretno, u decembru 2019. preminulo je 45 ljudi. Od početka ovog meseca zabeleženo je već 115 smrtnih slučajeva. I za novembar su slični podaci. Prošle godine preminulo je 52 ljudi, ove godine 110. Krematorijum koji je građen za potrebe grada koji broji 25.000 ljudi, ovakav udar jedva izdržava.

Nemački mediji navode da je situacija zabrinjavajuća i u drugim gradovima. U Hanau su postavljene hladnjače za čuvanje tela preminlih. Ništa bolje nije ni u bolnicama, a prošle sedmice je građane potresla izjava jednog lekara koji je navodno rekao da su došli do toga da moraju da biraju koga će da leče.

Nemačka je danas prijavila rekordan broj preminulih od korona virusa, njih 962, nedelju dana nakon što su na snagu stupile oštre mere zaključavanja, zbog kojih je zatvorena većina radnji, kao i frizerskih salona i drugih objekata.

Prethodan rekordan broj preminulih zabeležen je 16. decembra, dan nakon stupanja na snagu mera, i on je iznosio 952.

Video: Uvek hladna Angela Merkel prvi put na ivici suza: Preklinjala građane da se čuvaju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ma da

    23. decembar 2020 | 16:42

    Laž!

  • A u drugom sv. ratu

    24. decembar 2020 | 00:41

    Nisu imali problem sa kremiranjem Jevreja,Srba,Cigana,sad odjednom smanjeni kapaciteti kad treba svoje i naravno bez informacija,naravno.Evo pomoćiće vam naši susjedi.Multikulti u svakom trenutku ,United EU

  • Antun pokatoliceni srbin

    23. decembar 2020 | 16:40

    Bas u saksoniji ili Saksenu do skora nisu imali mnogo zarazenih oni se granice sa ceskom a u ceskoj ima mnogo zarazeni taj grad je na granici tu sam bio znaci cesi dodju kod njih oni odu kod ceha I eto korone tamo su uvedene strozije mere nego na zapadu nemacke, procentualno veliki broj umrlih se ne odnosi na celu nemacku gledajuci rumuniju bugarsku madjarsku i jos neke zemlje koliko imaju manje stanovnika.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA