Trampov udarac novom predsedniku: Pomilovao ubice za koje se Bajden borio da završe iza rešetaka

Trojica su bila osuđena na 30 godina zatvora, dok je četvrti pripadnik privatne firme služio doživotnu kaznu

  • 6
Blackwater Blekvoter plaćenici osuđeni za masakr Foto: Tanjug/AP

Američki predsednik Donald Tramp pomilovao je četvoricu radnika obezbeđenja privatne vojne firme "Blekvoter" koji su služili kazne zatvora zbog ubistava 14 civila, uključujući i dvoje dece, u Bagdadu 2017. godine. Ovaj masakr izazvao je negodovanje međunarodne zajednice zbog upotrebe plaćenika u ratu, a njihovo pomilovanje izazvalo je bes na društvenim mrežama.

Četvorica stražara - Pol Slout, Evan Liberti, Dastin Herd i Nikolas Slaten - bili su deo naoružanog konvoja koji je neselektivno otvorio vatru iz mitraljeza, bacača granata i snajpera na gomilu nenaoružanih ljudi na trgu u glavnom gradu Iraka.

Oni su bili u konvoju kamiona "Blekvotera" čiji je posao bio da raščiste put za prolazak američkih diplomata i navodno su mislili da su upali u zasedu.

Masakr na trgu Nisur bio je jedna od najnižih epizoda invazije i okupacije Iraka pod vođstvom SAD, piše Guardian.

Slout, Liberti i Herd osuđeni su po višestrukim optužbama za dobrovoljno i pokušaj ubistva 2014. godine, dok je Slaten, koji je prvi počeo da puca, osuđen za prvostepeno ubistvo. Slatern je osuđen na doživotnu, a ostali na po 30 godina zatvora.

Prvobitno krivično gonjenje odbacio je savezni sudija - što je izazvalo negodovanje u Iraku - ali je tadašnji potpredsednik SAD Džo Bajden obećao da će pokrenuti novo gonjenje, što je uspelo 2015. godine.

Federalni tužilac je akciju obezbeđenja nazvao užasnom i zahtevao duže kazne.

Tramp je utorak uveče objavio da je pomilovao 15 osoba, među kojima su i radnici privatne firme za obezbeđenje "Blekvoter", što je izazvalo lavinu negodovanja na društvenim mrežama, prenosi Rt.

Glen Kiršner, bivši tužilac američke vojske, koji je sada pravni analitičar za MSNBC, rekao je da je predsednik "ubio pravdu" pomilovanjem.

Mark Hertling, penzionisani general, nazvao je taj potez "najodvratnijim" Trampovim postupkom.

Članica Kongresa Ilan Omar nazvala je pomilovane radnike obezbeđenja "plaćenicima" i "ratnim zločincima", čije će puštanje "ostaviti taman trag u istoriji predsedničkih pomilovanja".

Mnogi su podelili i fotografije žrtava masakra, među kojima je i devetogodišnji Ali Kinani, koji je upucan u glavu.

Drugi su istakli da je obezbeđivanje osuđujućih presuda za četvoricu počinilaca težak izazov za pravosudni sistem i da su napori, kako se čini, protraćeni zbog pomilovanja.

Video: Tramp: Obećao sam vakcinu do kraja godine, evo je

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zmaj.

    23. decembar 2020 | 16:50

    Tramp okuplja društvo za sljedeće izbore.Ovo je dokaz da je fašista.

  • Mihailović

    23. decembar 2020 | 18:12

    Kakva pravda, da ima pravde trebalo bi se suditi onima koji su pokrenuli agresiju na Irak izmišljajući otrove sa masovno uništavanje, tako i na Srbiju izmišljajući etničko čišćenje Albanaca,a zapravo je bilo etničko čišćenje Srba i ponovili u martovskom progromu proterivanje Srba...uništavali dokaze najstrašnijih zločina nad Srbima, prikrivali zločine i zločince postavljali na vlast na Kosovu...

  • amarika je poznata po tome

    23. decembar 2020 | 20:02

    mislim, po terorizmu po svijetu i po odlikovanju istih.. oni su ga i najavili i stvorili

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA