≫ 

Žena u crveno-beloj venčanici, koja je postala simbol protesta, pobegla iz Belorusije

Policija je uhapsila Zaicavu nakon što se pojavila fotografija na kojoj ona pozira u venčanici sa uzdignuta dva prst uvis u beloruskom gradu Hrodna

  • 2
Belorusija protest Foto: Tanjug/AP

Žena koja je postala simbol protesta u Belorusiji jer je na svakom okupljanju nosila crveno-belu venčanicu pobegla je sa svojom decom u susednu Ukrajinu, plašeći se odmazde zbog učešća u demonstracijama protiv Aleksandra Lukašenka.

- Imam prava da nosim haljinu kakvu god želim iako sam odavno udata. Ja sam slobodna osoba i imam želju da nosim venčanicu. To je to. Ako se na belu haljinu gleda kao na protest i ako je to jedini način da izrazim protest kao domaćica sa dvoje dece, onda ću tako i protestovati - rekla je Ina Zaicava.

Policija je uhapsila Zaicavu nakon što se pojavila fotografija na kojoj ona pozira u venčanici sa uzdignuta dva prst uvis u beloruskom gradu Hrodna.

Ina Zaicava je ranije provela tri dana u izolaciji i kažnjena je sa 250 dolara nakon što ju je privela policija, piše "Radio Slobodna Evropa".

Belorusiju je sa svojom decom napustila 17. decembra.

- Nismo znali hoće li nam dozvoliti da pređemo granicu. Zakup stana pre toga bi bilo previše optimistično, tako da nismo to uradili. Razmišljali smo, ako nas puste da ćemo ostati ovde kod prijatelja, a onda naći smeštaj - navela je ona.

Da podsetimo, crveno-belu zastavu zamenio je upravo Lukašenko nakon referenudma 1995. godine. Policija je tokom demonstracija zaplenila na hiljade tih zastava, ali se demonstranti na različite načine domišljaju da je ipak rašire.

Jedan primer je da je crveno-bela zastava bila zakopana ispod leda, tako da policija nije mogla da dopre do nje.

Zaicava se sada nalazi u Kijevu gde nastavlja da protestuje. U glavnom gradu Ukrajine se Belorusi okupljaju svake nedelje u znak solidarnosti sa protestima u njihovoj domovini.

Suprug Ine Zaicave je i dalje u Belorusiji, u zatvoru. Ina planira da se vrati u Belorusiju na proleće.

Video: Belorusija, zemlja čuda: Nema siromašnih ali nema ni demokratije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Radovan

    24. decembar 2020 | 14:05

    Zavrsen odmor, vratila se kuci

  • nikolas

    24. decembar 2020 | 14:19

    A JA VIDIM TEK SAD DA JE BOLJA I DIKTATURA OD ,DEMOKRATIJE,-ANARHIJE GDE JEDNI PLIVAJU U BESU A DRUGI CRKAVAJU OD GLADI !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA